Directorul Organizației Internaționale pentru Migrație din România: România are nevoie anul acesta de 120.000 de lucrători străini

Acesta a declarat că numărul se va putea suplimenta pe parcursul anului

Mircea Mocanu, directorul biroului Organizației Internaționale pentru Migrație din România (OIM), spune că România are nevoie în acest an de un contingent de 120.000 de lucrători străini, în plus cu 20.000 față de contingentul aprobat de guvern pentru 2023. Acesta a declarat că numărul se va putea suplimenta pe parcursul anului, potrivit economedia.ro.

El mai precizează că statului îi este foarte greu să țină pasul cu cererile companiilor pentru lucrători străini, iar ulterior companiile își pot schimba planurile și pot decide că nu mai au nevoie de acești muncitori străini.

Acesta spune că, într-un timp foarte scurt, contingentul lucrătorilor străini din România a crescut brusc și foarte repede: pentru anul 2021  fiind stabilit inițial un contingent de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă, suplimentat ulterior la 50.000, iar pentru 2022 un contingent dublu, de 100.000, iar statul român nu poate ține pasul cu eliberarea avizelor, de aceea și întârzierea de 6 luni a lucrătorilor străini care ajung în România.

Acesta transmite că ritmul rapid se datorează și injecției de capital din PNRR, precum și de creșterea economică care este totuși determinată în mare parte de consum. 

„S-ar putea să fie nevoie de circa 20.000 pe lângă cei 100.000. Dar cei 100.000 de anul trecut de-abia acum vor primi premisele, cu 6 luni întârziere. Companiile doreau atunci să primească forța de muncă străină și își pot schimba planurile și ulterior să nu mai aibă nevoie de acești muncitori străini. Așteptările companiilor sunt destul de mari. Acesta este un alt motiv pentru care muncitori străini rămân abandonați pe aeroport”, precizează Mocanu. Mircea Mocanu este de părere că 600.000 de străini vor fi în România până în 2023, nu neapărat lucrători străini în scop de lucru, deși marea majoritate vine într-adevăr fie pentru a lucra, fie pentru a studia și pot intra în câmpul muncii. Trei tineri fără permis de conducere au produs accidente rutiere în Bistrița-Năsăud

=