România intră pe 31 martie în Air Schengen și Schengen maritim

După 31 martie, personalul care acţionează în zona aeroporturilor şi porturilor maritime va fi suplimentat pentru îndrumarea şi informarea pasagerilor.

aeroport
aeroport sursa fotowikipedia

România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest lucru pentru călători, dar și pentru autorități și ce măsuri noi vor fi aplicate, potrivit digi24.ro.

„Dorim să prezentăm şi să lămurim toate aspectele ce ţin de măsurile dispuse de Ministerul Afacerilor Interne începând cu data de 31 martie 2024, respectiv măsurile necesare odată cu intrarea României în spaţiul Schengen, când vor fi ridicate controalele la frontieră pe spaţiul aerian şi maritim. Această situaţie nu impune nicio obligaţie suplimentară pentru pasageri. Obligaţiile suplimentare sunt exclusiv în sarcina autorităţilor”, a declarat Bogdan Despescu în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”.

El a arătat că anul trecut prin aeroporturile din România au trecut 23 de milioane de pasageri. „Analizele cu privire la necesarul de forţă au avut la bază informaţiile din anul 2023 şi în urmă cu mai mulţi ani. Pe aeroporturile din România, au fost înregistrate, în anul 2023, peste 160.000 de curse – 66% dintre acestea fiind Schengen – şi mai bine de jumătate din cele Schengen pe Aeroportul Otopeni. Vorbim de aproximativ 23 de milioane de pasageri, cei mai mulţi fiind înregistraţi tot la Otopeni, undeva la aproximativ 14 milioane, urmat de Aeroportul Cluj-Napoca, cu aproximativ 3 milioane, şi Aeroportul Iaşi, cu aproximativ 2 milioane. Din totalul pasagerilor, 300.000 au fost minori, iar în cazul a 2.500 dintre aceştia s-a luat măsura nepermiterii ieşirii din ţară”, a detaliat Despescu.

Bogdan Despescu a anunţat că, după 31 martie, personalul care acţionează în zona aeroporturilor şi porturilor maritime va fi suplimentat pentru îndrumarea şi informarea pasagerilor.

El a precizat că în aceste zone vor acţiona şi echipaje canine specializate în detecţia drogurilor. El a adăugat că vor fi făcute controale aleatorii pentru depistarea celor care au acte false de călătorie, a persoanelor urmărite sau a celor care au interdicţia de a părăsi ţara. El a anunţat că cetăţenii care vin în România din Schengen nu vor mai fi controlaţi.

Secretarul de stat a mai afirmat că din 31 martie va fi suplimentat personalul care acţionează la nivelul aeroporturilor şi porturilor maritime.

„Revenind la măsurile dispuse la nivelul aeroporturilor şi porturilor maritime, menţionez faptul că, începând cu 31 martie, faţă de personalul care acţionează curent astăzi în aceste zone, vom suplimenta forţele. Această suplimentare de forţe are ca scop informarea, îndrumarea, sprijinul pasagerilor precum şi depistarea celor care vor să profite de această facilitate pentru a părăsi România ilegal. Totodată, vor acţiona echipaje canine specializate în detecţia drogurilor pe baza unor activităţi de analiză sau pe baza unor semnalări pe care şi astăzi le avem”, a mai declarat Bogdan Despescu. Administrator de bloc din București, înjunghiat de un locatar