Traian Băsescu

Așa cum a promis acum câteva zile, Traian Băsescu, fost președinte de țară, actual europarlamentar, vine cu explicații legate de deciziile luate de către Comisia Europeană. Iată că astăzi s-a ținut de cuvânt. În opinia lui Traian Băsescu, aceste măsuri se pot compara cu cele luate în Al Doilea Război Mondial, măsuri ce au ajutat economia să renască din ruinele războiului.

”Episodul 1 – Prezentare Generală 
Un Plan Marshal făcut de Europa, pentru Europa!
Acţiunea cooredonată a statelor UE.
Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul au adoptat un set de măsuri excepţionale menit a stimula relansarea economică a Uniunii Europene după ce, pandemia generată de CORONAVIRUS a oprit pur şi simplu economia Uniunii Europene. 
La propunerea Comisiei Europene, prin Parlamentul European au fost modificate Regulamente (legi) ale Uniunii Europene, au fost aplicată clauza de salvgardare, au fost mobilizate cele două bănci ale Uniunii Europene, BCE şi BEI, au fost acordate derogări la utilizarea banilor europeni alocaţi statelor. Este un CADRU DE REGLEMENTARE TEMPORAR având rolul de a răspunde COORDONAT la nivelul Uniunii Europene, crizei economice majore generată de pandemia CORONAVIRUS în Europa. 
Toate aceste măsuri la un loc, alcătuiesc un pachet de excepţii de la regulile care sunt impuse de tratatele Uniunii. Pandemia de coronavirus şi efectele sale în economia Uniunii Europene au creat însă condiţiile suficiente pentru activarea clauzelor de salvgardare aplicate cu scopul creării condiţiilor de repornire şi relansare a companiilor de pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Practic SE SUSPENDĂ toate restricţiile care erau destinate a impune Statelor Membre o disciplină financiară şi fiscală care să genereze deficite bugetare mici, sub 3 la sută din PIB, grad de îndatorare sub 60 la sută din PIB, inflaţie mică, un deficit structural sub 1 la sută. Altfel spus, se suspendă până la 31.12.2020 „Pactul de Stabilitate şi Creştere” care prelua elemente din faimosul Tratat Fiscal (căruia îi mai spunem şi Ponta MTO) şi elemente din Criteriile de la Mastricht şi pachetul de 6 reglementări cunoscut sub numele de „six pac”. 
Toate aceste măsuri garantează şanse aproape egale pentru toate statele, indiferent că vorbim despre statele bogate sau statele sărace. Iar dacă ne referim la România, CADRUL DE REGLEMENTARE TEMPORAR oferă tuturor societăţilor fie că sunt mici sau mari şansa de a se relansa. Totul depinde de hotărârea, abilitatea şi inteligenţa cu care va acţiona Guvernul României.
Cheia relansării economice are un singur nume: lichidităţi pentru relansarea producţiei.
Şi putem să-i mai dăm un nume: să existe comenzi (consum).
Episodul următor despre „ajutoare de stat”, scrie Traian Băsescu pe pagina sa de Facebook.

Citește și: Traian Băsescu laudă măsurile propuse de Comisia Europeană

#News