Ploi abundente
Ploi abundente sursa foto pixabay

Episoadele de ploi deosebit de abundente, care pot provoca inundaţii catastrofale, devin tot mai dese şi mai intense odată cu încălzirea planetei. Acest lucru mai mult decât se preconizase anterior, conform unui studiu, potrivit g4media.ro.

Pentru a anticipa consecinţele schimbărilor climatice, oamenii de ştiinţă folosesc modele climatice.

Potrivit acestei noi cercetări, ei au subestimat creşterea cantităţilor de precipitaţii. Astfel de consecinţe „ar putea fi mult mai grave decât credeam”, după cum a declarat Anders Levermann de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK), conducătorul studiului. „Ploile extreme vor fi mai abundente şi mai frecvente. Societatea trebuie să se pregătească pentru acest lucru”, a adăugat el. Cele mai însemnate creşteri ale cantităţilor de precipitaţii se vor produce în regiunile tropicale şi la latitudini înalte. Cum ar fi în Asia de Sud-Est şi nordul Canadei, potrivit studiului.

Fenomenul are legătură cu aerul cald care poate conţine mai mulţi vapori de apă

. Cercetătorii au comparat simulările a numeroase modele climatice cu schimbările observate istoric. Ei au utilizat tehnici care le-au permis să filtreze schimbările care au fost sau nu asociate cu emisiile umane de gaze cu efect de seră. 

„Studiul nostru confirmă faptul că intensitatea şi frecvenţa ploilor abundente sporesc exponenţial cu fiecare creştere a încălzirii globale”, a declarat Max Kotz, autor principal al studiului. Creşterea temperaturilor este cea care afectează cel mai mult aceste schimbări, potrivit autorilor. „Vestea bună este că acest lucru face mai uşor de prezis viitorul precipitaţiilor extreme. Vestea proastă este că acest lucru se va înrăutăţi dacă vom continua să stimulăm încălzirea globală prin emisia de gaze cu efect de seră”, a precizat Anders Levermann. ANM a emis cod galben de ninsori pentru zece județe din România