Seceta continuă cu care s-a confruntat România în ultima vreme, începând din iarnă, va lăsa urme adânci. Atât pentru agricultori, care și-au văzut tot efortul compromis, cât și pentru industria alimentară, chiar dacă vor fi acordate despăgubiri de 3,445 miliarde de lei, sumă cu care a fost suplimentat bugetul de la „Agricultură”.

Într-o postare pe Facebook, social-democrații au fost ironici la fraza pe care o folosise Iohannis, săptămâna tercută, cu privire la majorarea pensiilor și a alocațiilor: „Atât cât se poate”, acuzându-i pe liberali că doar au contestat legile ce îi priveau pe fermieri.

„«Atât s-a putut… » nu reprezintă un sprijin pentru cei care au pierdut și recoltele și banii din cauza secetei! Fără sprijin, fără despăgubiri urgente, fără dialog, fermierii au în față o singură perspectivă: falimentul! Iar mâncarea pentru români va fi mult, mult mai scumpă!

”Atât s-a putut…” nu reprezintă un sprijin pentru cei care au pierdut și recoltele și banii din cauza secetei! Fără…

Publicată de Partidul Social Democrat pe Miercuri, 26 august 2020

PNL n-a fost în stare decât să conteste toate legile pe care le-am votat în Parlament pentru despăgubirea rapidă a fermierilor. Iar acum trag de timp și promit tot felul de lucruri în speranța că îi vor mai minți până după alegeri.

Nu merge doar cu vorbe! Este nevoie de sprijin concret pentru a avea produse FABRICATE ÎN ROMÂNIA! Așa cum fac toate statele europene!

PSD este singurul partid care are în programul său de guvernare soluții concrete și aplicabile rapid în sprijinul acestui domeniu care poate asigura țării creștere economică!

Programul naţional de colectare, distribuție și comercializare a mărfurilor prin intermediul Casei de Comerț Unirea;

Continuarea și operaționalizarea Programelor de sprijin și investiții (tomate, usturoi, porc, pasăre, irigații, apă gratuită, antigrindină, zona montană, centre de sacrificare);

Programul privind Distribuirea mărfurilor din programele existente (programul pentru şcoli, corn, lapte, fructe, legume) către spitale, unități militare, așezăminte sociale, persoane vulnerabile;

Programul de măsuri pentru facilitarea accesului la finanțare acordate sub formă de garanții pentru împrumuturi acordate beneficiarilor din sectorul agricol și alimentar;

Programul privind stimularea asocierii producătorilor locali în cooperative agricole.

Diferența dintre noi și liberali este că ei doar dau din gură, pe când în guvernarea noastră agricultura țării a ajuns printre primele trei puteri europene. De aceea trebuie să trimitem acasă acest guvern-dezastru și să instalăm o echipă de specialiști care să-i ajute urgent pe agricultori cu bani, nu cu vorbe!”, au scris social-democrații.

„Avem de-a face nu doar cu seceta atmosferică, adică lipsa ploilor care nu mai pot compensa evaporarea fizică, vorbim despre seceta pedologică, rezerva de apă din sol se apropie de zero. Vorbim de o secetă freatică. Este o epuizare de apă în subteran, proces care duce la afectarea pânzei freatice, la secarea izvoarelor și nu se întâmplă doar în țara noastră, ci se întâmplă în întreaga Europă”, susțin meteorologii, citați de capital.ro.

Citește și: Rectificare. Bani pentru acordarea despăgubirilor la „Agricultură”

#News