Noi condiții pentru atestarea asistenților maternali

Acestea au fost propuse de către Ministerul Familiei

Copil
Copil sursa foto pixabay

Ministerul Familiei propune noi condiții pentru atestarea asistenților maternali, cu scopul de a îmbunătăți situația actuală. Potrivit expunerii de motive din inițiativa legislativă, în prezent, rețeaua de asistență maternală este îmbătrânită și are un nivel scăzut de educație, experiență și calificare, potrivit stiripesurse.ro.

Astfel, pentru a fi asistent maternal vor fi necesare cel puțin opt clase absolvite, o capacitate deplin ă de exercitare a profesiei, prezentarea unor garanții morale pentru creșterea, îngrijirea și educarea copiilor.

Asistentul maternal va trebui să aibă domiciliu într-o localitate cu acces la servicii medicale și de educație și să existe cel puțin un venit deja existent în familie. Potrivit noilor reguli, nu vor mai putea fi asistenți maternali pensionarii, persoanele care au o condamnare definitivă sau locuiesc cu cineva aflat în această situație.

Nu vor putea fi asistenți maternali pacienții cu boli transmisibile sau psihice, persoane dependente de alcool sau droguri ori cele care au un istoric de violență în familie.

Se impun și limite pentru diferența de vârstă între asistentul maternal și copilul aflat în îngrijire, respectiv de minimum 18 ani și maximum 47. Ministerul Familiei mai propune ca, odată obținut, atestatul de asistent maternal, să fie valabil pe perioadă nedeterminată, cu avizare la fiecare doi ani. Copil obligat să achite daune de zeci de mii de lei pentru rănirea unei femei cu o petardă