Cod galben de caniculă în România. Care sunt regiunile vizate

Marţi, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara, iar miercuri va persista la intensitate mare în sudul, estul şi parţial în centrul ţării, notează meteorologii.

Valul de căldură se va extinde în vestul, sudul şi parţial în estul ţării pe parcursul zilei de luni iar temperaturile maxime se vor încadra în general între 34 şi 37 de grade, potrivit unei atenţionări Cod galben emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 18 şi 23 de grade, potrivit digi24.ro.

Marţi, valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde toată ţara, iar miercuri va persista la intensitate mare în sudul, estul şi parţial în centrul ţării, notează meteorologii.

„Începem cu animația termică care ne arată că debutul săptămânii va fi caracterizat de o vreme deosebit de caldă. Mâine, valul de căldură se va extinde în partea de vest-sud-sud-est a țării, acolo unde deja anticipăm valori de 37°C și observăm în animație nuanțele de roșu pentru prima zi din această săptămână, după care nuanțe de roșu spre grena închis, semn că marți și miercuri valul de căldură se va intensifica și extinde. Vorbim de toate zonele de câmpie și de deal pentru ziua de marți, acolo unde mai ales în partea de sud și sud-vest a țării, vor fi temperaturi de 39-41° la umbră, semn că ITU indicele temperatură-umezeală cu siguranță va depăși pragul critic de 80 pe areale extinse, posibil în toate zonele extracarpatice, mai puțin zona de munte și zonele cu altitudine apropiată și nu în ultimul rând, temperatura resimțită, așa cum am avut și în cele două valuri de căldură anterioare, 40°C-44°C, posibil 45°C, pentru că avem și 1° de umezeală ridicat în atmosferă. Marți și miercuri vor fi cele mai călduroase zile din acest episod al treilea val. Este a 3-a săptămână, de aceea resimțim cu toții poate disconfortul termic deosebit de ridicat și accentuat, pentru că nu numai maximele sunt ridicate pe parcursul zilei, dar și nopțile au fost tropicale și vor fi în continuare tropicale. Vorbim de temperaturi de până la 24, posibil 25° pe parcursul nopților, în condițiile în care temperatura maximă, de 25° reprezintă pragul unei zile de vară. Iată, o înregistrăm noaptea.”, a declarat Elena Mateescu, directorul ANM.

De miercuri, în condițiile în care este această masă de aer foarte cald, își vor face apariția o masă de aer mai rece dinspre Europa Centrală şi diferențele de temperaturi sunt foarte mari, mai mari de 10° 12°

Joi, diferențele vor fi mai mari de 10-12°, practic nu se va mai depășia 30° în condițiile în care cu două zile înainte, marți și miercuri erau valori de până la 41° inclusiv în Capitală. În următoarele săptămâni e de scurtă durată această răcire, pentru că de vineri deja iar se încălzește, ne apropiem iar de 34-35°C. Sigur că observăm aici temperatura aerului pentru a doua săptămână din luna august, temperaturi apropiate de normal în cea mai mare parte a țării, ușor peste local, în sud.

Doi copii din Bistrița Năsăud, loviți puternic de o mașină