Vlad Voiculescu: „Nu se pune problema desfiinţării Casei Naţionale”

Se exclude ipoteza unei privatizări a sistemului public de sănătate

Proaspătul ministru ales al Sănătății Vlad Voiculescu a declarat că nu are, sub nicio formă, de gând să desființeze Casa Națională de Asigurări de Sănătate, adăugând că este, însă nevoie de atragerea a cât mai mulți bani într-un sistem deficitar, în acest moment.

Vlad Voiculescu va prelua unul dintre cele mai importante ministere, culminând cu perioada pandemică, cea care nu a ușurat deloc misiunea celor de la guvernare.

„Cu privire la sistemul de finanţare, prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, nu se pune problema desfiinţării Casei Naţionale – pentru că am mai văzut asemenea idei -, trebuie să atragem însă mai mulţi bani în sistem. Şi vom evalua diverse măsuri, de la asigurări complementare până la pilotarea diverselor altor mecanisme de finanţare, pentru a atrage mai mulţi bani în sistem şi a eficientiza, pentru a asigura performanţa instituţiilor care prestează servicii medicale în România, fie că vorbim de medicină de familie, de medicină de ambulatoriu sau spitale”, a precizat Voiculescu în cadrul audierilor din comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, relatează Agerpres.

Întrucât multe voci sugerau asta, Vlad Voiculescu a exclus din start şi ipoteza unei privatizări a sistemului public de sănătate.

„Privatizarea sistemului public de sănătate – nu se pune problema! Nu se pune problema privatizării unor spitale. Nu se pune problema în acest moment a închiderii unor spitale. Nu se pune problema privatizării sistemului de sănătate din România. Putem să considerăm acest subiect închis”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu: „Asigurările complementare sunt private”

„Asigurările complementare de sănătate înseamnă că mai mulţi bani vin către sistem şi o anumită categorie îşi poate achiziţiona aceste asigurări complementare. Asta nu înseamnă cu niciun chip că românii nu vor avea acces gratuit la servicii sanitare din ce în ce mai bune şi vom face în aşa fel încât să fie din ce în ce mai bune. E o măsură de atragere a unor fonduri suplimentare în sistemul naţional de sănătate. (…) Asigurările complementare sunt private, dar nu vorbim despre asigurarea de bază, ci despre ceva suplimentar. (…) Repet, nu se pune problema de nicio privatizare a sistemului de asigurări. Este vorba de ceva suplimentar. Pachetul de bază, respectiv asigurarea de bază, va fi disponibilă ca şi până acum în România”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu a mai fost ministru al Sănătății în guvernarea tehnocrată condusă de Dacian Cioloș, imediat după tragedia de la Colectiv și demisia lui Victor Ponta.

Citește și: Simion, suflet sensibil și poetic, recită din Păunescu

#News