Astăzi, 23.12.2019, are loc întâlnirea dintre Camerele Deputaţilor şi Senat, care se reântâlnesc în şedinţe comune, pentru angajarea Guvernului faţă de răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020, pe Legea privind bugetul asigurărilor sociale şi pe legea care corectează prevederile OUG 114/2018.

Astfel, pe parcursul a trei şedine diferite, asumarea răspunderii pentru cele trei acte normative se va realiza separat, începând cu ora 16:00.

”E o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru a avea bugetul pe 2020 până la 31 decembrie”, a declarat Ludovic Orban, miercuri în şedinţa de Guvern, menţionând şi dificultatea de finalizare a bugetului de stat şi cel al asigurărilor de stat în termenul propus, printr-o dezbatere normală în Parlament.

Joi seara, PSD a declarat că asumarea răspunderii pe Legea bugetului de stat pentru 2020 este decizia cea mai nedemocratică a unui guvern după 1989 şi susţin că ”PNL-iştii vor să adopte pe furiş bugetul ca să nu dea explicaţii despre cifrele umflate”.

Social-democraţii au anunţat că depun mai multe amendamente, precum:

1. Creşterea pensiei minime, pe care PNL vrea să o îngheţe în 2020.

2. Creşterea salariilor din Învăţământ, conform prevederilor legale pe care PNL vrea să le abroge.

3. Asigurarea pragurilor minime de finanţare pentru comunităţile locale, pe care PNL vrea să le desfiinţeze, condamnând jumătate din populaţie la subfinanţare.

4. Asigurarea finanţării spitalelor, pe care PNL vrea să o taie cu aproape 40%.

#news