Viorica Dăncilă - foto Iulia Kelt

Dacă ieri sărea internetul în sus, la auzul veștii că Viorica Dăncilă a scris un articol pentru Jerusalem Times din Israel, iată că azi, Dăncilă are parte și de primul său critic literar, în persoana lui Ioan Mircea Pașcu. Și cum un critic literar nu zice mereu de bine, nici Pașcu nu pare să aibă chef să o laude prea mult pe scriitoarea noastră cea vestită.

Iar dacă Dăncilă nu-i prea talentată la punerea în propoziție a cuvintelor, se pare că nici la istorie nu e, după cum remarcă Pașcu în postarea sa de pe Facebook, ca reacție imediată la apariția articolului Vioricăi Dăncilă, în ziarul israelit.

„Surpriza, surpriza: in ediția engleză din 21 Octombrie 2020 a ziarului Jerusalem Post din Israel a apărut articolul Intitulat “Europa trebuie sa găsească un nou mod de a relationa cu Rusia – opinie” semnat de … Viorica Dancila!?

Las la o parte ca politica externa și relațiile internaționale nu sunt punctul “forte” al fostului premier, dar articolul semnat cu numele ei conține afirmații clar eronate, care contravin fățiș adevărului istoric.

Iata o mostra: “ … in secolul 18 [adica anii 1700], Rusia a ajutat la obținerea independentei Valahiei și Moldovei de sub otomani, care mai târziu au format Romania. Numai un secol mai târziu, Rusia le-a recucerit prin forța, subjugand populația locală. La inceputul secolului 20, Rusia ne-a ajutat sa ne câștigam independenta, pentru ca mai târziu sa ne sufoce cu jugul comunist pentru 50 de ani.”

Și noi toți care credeam, desigur, “greșit”, ca ne-am cucerit independenta la 1877, deci abia in a doua parte a secolului 19, nu 20, când eram independenți bine mersi!

Oricum, tot am aflat ceva despre doamna fost premier: nici istoria nationala nu este un punct forte al domniei sale!

Atunci, întrebarea rămâne: oare doamna Dancila avea/are/va avea vreodată vreun punct “forte”?

PS. Despre atitudinea concilianta a Europei fata de Rusia, pe care o recomanda semnatara (vedeți ca nu spun niciodată “autoarea”, dându-i astfel o șansa) nu mai trebuie sa spun nimic, pentru ca “opinia” vorbește de la sine!?”, scrie Ioan Mircea Pașcu.

Citește și: Viorica Dăncilă, editorialist în Israel

#News