Zeci de vulpi vor fi împușcate în județul Covasna pentru constatarea eficienței vaccinării antirabice 

Animalele sunt împușcate în zonele unde s-au introdus medicamente în mâncard

Direcția Sanitară Veterinară (DSVSA) Covasna a demarat campania de împușcare a vulpilor în vederea realizării examenelor de laborator care vor determinarea eficiența vaccinării antirabice realizată în toamna anului trecut, potrivit g4media.ro.

Conducerea instituției a comunicat că vânătoarea vulpilor se va face cu ajutorul gestionarilor fondurilor de vânătoare, care au sarcina de a transporta animalele împușcate către Laboratorul Sanitar-Veterinar Covasna, în vederea evaluării vaccinării.

 „Având în vedere expirarea celor 45 de zile de la finalizarea campaniei de vaccinare orală a vulpilor prin distribuție aeriană de momeli vaccinale antirabice, (…) DSVSA Covasna a demarat campania de împușcare a vulpilor în vederea realizării examenelor de laborator pentru determinarea eficienței vaccinării antirabice în mediul silvatic. Vânătorii, persoanele cu atribuţii de pază şi ocrotire a vânatului, aduc vulpile împuşcate din zonele unde s-a efectuat vaccinarea antirabică cu momeli vaccinale, la LSVSA Covasna, în vederea evaluării vaccinării prin detecția markerului vaccinal (tetraciclină) şi a evaluării nivelului anticorpilor antirabici postvaccinali”, a transmis directorul DSVSA Covasna, dr. Örsi Csaba. Acesta a mai transmis că vulpile adulte vor fi împușcate în campanii de vânătoare organizate de gestionarii fondurilor de vânătoare – câte 4 animale / 100 km². Conform programului de recoltare, la nivelul județului Covasna vor fi împușcate 75 de vulpi, iar campaniile se vor desfășura fără câini de vânătoare.

Pe 3 mai începe înscrierea la clasa pregătitoare 2023