Echinocțiul de toamnă va avea loc pe 23 septembrie

Echinocţiul de toamnă înseamnă că ziua începe să se micşoreze în emisfera nordică, în care se află şi România

toamna
toamna sursa foto pixabay

Echinocţiul de toamnă 2023 va avea loc pe 23 septembrie, ziua fiind egală cu noaptea. Echinocţiul de toamnă reprezintă momentul în care ziua este egală, ca durată, cu noaptea, indiferent de zona în care ne aflăm pe întreaga planetă Pământ, potrivit observatornews.ro.

Concret, echinocţiul de toamnă înseamnă că ziua începe să se micşoreze în emisfera nordică, în care se află şi România, şi începe să se mărească în emisfera sudică, unde practic începe primăvara astronomică.

Echinocţiul de toamnă are loc în general, în a doua parte a lunii septembrie, respectiv, aproximativ, în intervalul 21-24 septembrie. De această dată, echinocţiul de toamnă 2023 cade tocmai pe 23 septembrie 2023. În momentul echinocţiului de toamnă 2023 ajungem în situaţia ca ziua să fie egală, ca durată, cu noaptea. Acest lucru se petrece indiferent de emisfera în care ne aflăm. În emisfera nordică, însă, unde este România, după echinocţiul de toamnă 2023 ziua o să înceapă să fie din ce în ce mai scurtă.

Punctul culminant ar urma să se atingă la momentul solstiţiului de iarnă, pe 22 decembrie 2023, când durata de întuneric ar ajunge la nivel maxim în emisfera nordică.

Temperaturile se vor situa cu mult peste normalul perioadei și va fi caniculă dupã-amiaza în jumãtatea de sud a Munteniei şi în zona de câmpie a Olteniei şi Banatului. Sâmbătă 23 septembrie, temperaturile maxime se vor încadra între 26 şi 36 de grade. Și duminică, 24 septembrie, vremea se va menţine mult mai caldã pentru această perioadã din an. În vest şi sud-vest temperaturile vor scãdea faţã de ziua anterioarã, astfel valorile termice se vor încadra între 24 şi 34 de grade. Cele mai ridicate valori vor fi în sudul și estul teritoriului. Temporar înnorãrile se vor accentua şi vor fi perioade cu averse şi descãrcãri electrice în regiunile vestice şi sud-vestice, iar dupã-amiaza şi seara probabilitatea pentru astfel de fenomene, dar şi pentru rafale de vânt mai puternice va creşte local şi la munte, în centru şi în nord-vest.Cazinoul de la Vatra Dornei se redeschide