Furtuna Isha provoacă probleme în traficul aerian în Olanda și Marea Britanie

Sute de zboruri sunt anulate luni

aeroport
aeroport sursa fotowikipedia

Aeroportul Schiphol din Amsterdam a anulat zeci de zboruri programate pentru luni ca măsură preventivă din cauza vântului puternic care însoţeşte furtuna Isha, aşteptată în Olanda, dar şi în Marea Britanie, unde aproape întreg teritoriul este vizat de o alertă de vânt ce ar putea reprezenta un pericol vital, potrivit g4media.ro.

Şi în Regatul Unit sunt perturbări semnificative ale circulaţiei feroviare şi aeriene.

Într-un comunicat transmis duminică, aeroportul Schiphol a precizat că a anulat 130 de zboruri, aterizări şi decolări, şi a sfătuit călătorii să verifice online statutul curselor lor. Compania aeriană olandeză KLM, principalul utilizator al aeroportului, a declarat că a renunţat luni la 65 de zboruri europene. Şi compania British Airways şi-a cerut scuze pentru că a fost nevoită să facă ajustări la programul de zbor al unor curse din cauza furtunii.

Serviciul meteorologic din Marea Britanie, Met Office, a emis avertizări de vânt cod galben şi portocaliu (ambră) care acoperă cea mai mare parte a teritoriului Regatului Unit, pe măsură ce se apropie furtuna Isha.

Met Office a atras atenţia că furtuna Isha „va afecta pe toată lumea”. Este un fapt rar ca întreaga ţară să fie vizată de alerte meteo. Un meteorolog a avertizat că vântul ar putea reprezenta un pericol la adresa vieţii în unele zone. Operatorul căilor ferate din Scoţia (NRS) a suspendat toate trenurile duminică, începând cu ora locală 19:00 (21:00, ora României), invocând „probabilitatea ridicată” de deteriorare a căii ferate.

Liniile vor rămâne închise şi luni dimineaţă, în timp ce fiecare rută este inspectată de ingineri pentru a vedea dacă există pagube sau resturi căzute.

Trenurile aflate încă în reţea îşi vor efectua cursele cu restricţii de viteză. „Specialiştii noştri în meteorologie confirmă că prognoza s-a înrăutăţit, cu o probabilitate mare de deteriorare a căilor ferate din Scoţia.Această decizie a fost luată pentru a menţine pasagerii şi oamenii noştri în siguranţă”, a transmis NRS. În unele regiuni din Ţara Galilor s-au înregistrat deja rafale de vânt de aproape 130 km/h. Întârzieri în circulația unor trenuri