Superstiții și tradiții de Sfântul Ilie

În ziua de Sfântul Ilie, pe 20 iulie, oamenii nu lucrează, pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor.

Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte pe 20 iulie, pe Sfântul Ilie Tesviteanul, celebrat drept făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă. Sfântul Prooroc Ilie este cunoscut ca ocrotitor al recoltelor şi aducător de ploi, fiind cel care alungă canicula şi seceta, arunca grindină sau provoca fulgere şi tunete, potrivit stiripesurse.ro.

În ziua de Sfântul Ilie, pe 20 iulie, oamenii nu lucrează, pentru a nu-l mânia pe acesta şi a nu-l face să arunce fulgere asupra lor şi grindină şi prăpăd asupra recoltelor.

Tot pe 20 iulie, de Sfântul Prooroc Ilie oamenii nu trebuie să plece la drum pentru a nu fi loviţi de fulgere. De Sfântul Ilie, vrăjitoarele culeg plantele cu ajutorul cărora fac farmece, iar oamenii trebuie să îşi facă cruce, pentru că Dumnezeu i-a poruncit Sfântului să lovească în toate, numai în cruce nouă nu, ştiute fiind puterile nemarginite ale Crucii Sfinte în lupta cu diavolul. Dacă va ploua în această zi, pomii îşi vor strica roadele şi recolta va fi săracă. Mai mult, plantele medicinale au puteri mai mari dacă sunt culese în această zi. Dacă tună, vor fi merele şi alunele viermănoase; dacă plouă, va ploua 20 de zile.

 Fetele tinere, nemăritate, îşi pot visa alesul de Sfântul Ilie. De ziua Sfântului Ilie se organizează bâlciuri şi târguri, în diferite părţi ale ţării.

În această zi sfântă, oamenii se pot ruga Sfântului Ilie pentru sănătate, pentru pace sufletească, pentru ajutor. Este un moment al rugăciunii şi al întoarcerii către Dumnezeu și credinţa poporului creştin ortodox

Ziua Sfântului Ilie este şi un motiv de sărbătoare pentru români, deoarece mai mult de 100.000 de oameni îşi serbează onomastica.Potrivit tradiţiei, Sovac, tatăl lui Ilie, a văzut oameni îmbrăcaţi în veşminte albe care îl înveleau pe Ilie în haine de foc şi îi dădeau să mănânce o flacără. Preoţii templului din Ierusalim au interpretat vedenia astfel: Ilie a fost ales de Dumnezeu pentru slujirea profetică. Gospodăriile din Franța, afectate de ploșnițe