Efectele negative ale folosirii aerului condiționat în timpul nopții

Temperaturile scăzute menținute pe parcursul nopții pot perturba capacitatea corpului de a-și regla temperatura

Aer conditionat
Aer conditionat. Sursa foto: pixabay.com

Deși aerul condiționat oferă un confort termic necesar în nopțile toride de vară, utilizarea pe timpul nopții poate avea efecte negative asupra sănătății. Specialiștii trag un semnal de alarmă asupra pericolelor la care ne expunem dacă adormim cu aerul condiționat pornit pe timpul nopții, potrivit stiripesurse.ro.

Deși majoritatea românilor știu că nu este bine să adoarmă cu aerul condiționat pornit, nopțile caniculare îi fac să mențină aparatul în funcțiune pe parcursul nopții.

Experții trag un semnal de alarmă, subliniind că acest obicei poate avea efecte adverse serioase asupra sănătății. Expunerea atunci când alegi să dormi cu aerul condiționat are efecte negative. Aerul condiționat extrage umiditatea din aer, ceea ce poate duce la uscarea excesivă a căilor respiratorii. Această uscare poate agrava simptomele de alergie și poate provoca iritații. Aerul uscat și recircularea prafului și a alergenilor pot intensifica simptomele de alergie, cauzând disconfort și probleme respiratorii.

Temperaturile scăzute menținute pe parcursul nopții pot perturba capacitatea corpului de a-și regla temperatura, ceea ce poate duce la treziri frecvente și un somn neliniștit.

Expunerea prelungită la aerul rece poate agrava problemele respiratorii, precum astmul și bronșita. În cazuri extreme, utilizarea excesivă a aerului condiționat poate duce la dezvoltarea de noi probleme respiratorii. Temperatura scăzută și curenții de aer pot provoca dureri de cap și oboseală cronică, afectând calitatea somnului și performanța zilnică.

În cazuri severe, expunerea prelungită la aerul condiționat poate duce la dezvoltarea pneumoniei, mai ales în cazul persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

Pentru a evita aceste probleme de sănătate, este esențial ca întreg aparatul de aer condiționat să fie întreținut corespunzător. Curățarea regulată a filtrelor și menținerea unei temperaturi optime sunt cruciale. Specialiștii recomandă setarea aerului condiționat la 24 de grade Celsius și evitarea direcționării curenților de aer spre zonele unde se află bebelușii, copiii și vârstnicii.

Bătrân ţinut ilegal într-o anexă din curtea unei rude