Grecia le va acorda migranţilor permise de ședere și de lucru valabile trei ani

Măsura a fost luată pentru a combate deficitul de forţă de muncă

Parlamentarii greci urmau să voteze luni seară un proiect de lege care le permite migranţilor să obţină un permis de şedere şi de muncă de trei ani. Aceasta este o măsură pentru a combate penuria de forţă de muncă în sectoarele cheie ale unei economii care se recuperează după criza datoriilor, potrivit g4media.ro.

Grecia este o poartă către Uniunea Europeană pentru mii de migranţi şi solicitanţi de azil din Orientul Mijlociu, Asia şi Europa de Est.

Mulţi dintre ei ajung să lucreze ilegal, în construcţii, agricultură şi turism. După ce a ieşit din trei planuri de salvare internaţionale în 2018, Grecia, la fel ca alte ţări europene, a fost de asemenea lovită de un exod al forţei de muncă în timpul pandemiei de COVID din 2020-2021. Astfel, mulţi dintre muncitori nu s-au mai întors.

Guvernul conservator, reales în iunie, a înăsprit politica Greciei de a reduce migraţia, angajând mai mulţi poliţişti de frontieră şi sporind patrulele, estimează că aproximativ 300.000 de migranţi fără acte trăiesc acum în ţară

„Nu vrem oameni invizibili”, a declarat ministrul de stat Akis Skertsos. El a adăugat că permisul va ajuta la atragerea lucrătorilor pentru posturi pe care grecii şomeri par că nu le vor şi la protejarea ordinii publice. Conform proiectului de lege al guvernului conservator, migranţii şi solicitanţii de azil care trăiesc în ţară de cel puţin trei ani, nu au antecedente penale şi li s-a oferit un loc de muncă pot depune cereri pentru noul permis de şedere până în decembrie 2024.

Partidul prim-ministrului Kyriakos Mitsotakis controlează 158 de locuri în parlamentul de 300.

Prin urmare, proiectul de lege, care creează de asemenea postul de coordonator naţional pentru returnarea migranţilor, ar trebui să fie aprobat luni seară. Se estimează că aproximativ 30.000 de persoane – multe dintre ele din Albania, Georgia, Pakistan şi Filipine – ar putea solicita noul tip de permis, au declarat oficiali ai Ministerului Migraţiei. Programul Casa Verde Fotovoltaice, reluat în următoarele zile