Ludovic Orban/ Foto credit: Alexandru Dobre - Mediafax

Avocatul Poporului, Renate Weber, și magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au sesizat Curtea Constituțională cu obiecția de neconstituționalitate a legii privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%. Dacă reacția magistraților ICCJ nu l-a surprins pe primul ministru Ludovic Orban, acțiunea fostei eurodeputate l-a scos din minți.

„Voi cere grupurilor parlamentare ale PNL să investigheze posibilitatea de a o demite pe Renate Weber pentru a numi un Avocat al Poporului care să acționeze în conformitate cu Constituția și în interesul cetățenilor români”, a tunat Orban care o acuză pe Weber că a acționat în favoarea celor care au încălcat legea și, acum, apără pensiile speciale.

„Renate Weber se comportă ca avocatul celor care au încălcat legea și au pus în pericol sănătatea celorlalți. Renate Weber s-a arătat a fi prietenul PSD, avocatul PSD și acum se arată a fi avocatul celor cu pensii speciale mari, de peste 7000. Nu e vorba de toți cei care s-au pensionat – militari, polițiști, jandarmi, care au pensii de 3500-4500, care au lucrat în operativ. Se arată a fi apărătorul celor care beneficiază de pensii anormal de mari, cei care au abuzat legislația pensiilor, au profitat de orice portiță și și-au umflat pensiile cu pompa. Asta e Renate Weber, avocatul acestor oameni”, a adăugat Orban.

Avocatul Poporului a sesizat, joi, CCR cu o obiecție de neconstituționalitate referitoare la proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 227/2105 privind Codul Fiscal (legea de impozitare cu 85% a pensiilor speciale). Weber a ținut să explice că în acest caz ar fi vorba despre o dublă impozitare, în condițiile în care toate pensiile de peste 2000 de lei sunt oricum impozitate cu 10%.

„Există un principiu foarte clar al nediscriminării care spune că toată lumea trebuie să fie tratată egal. Când vii cu această taxare de 10% a pensiilor între 2001 și 7000 de lei, apoi cu încă o taxare cu 85% a pensiilor de peste 7001 lei, vorbim despre o inechitabilă așezare a sarcinilor fiscale. Sunt două chestiuni diferite”, și-a argumentat Renate Weber acțiunea la CCR.

Cum poate fi revocat din funcție, sau când încetează mandatul Avocatului Poporului

Până vor găsi avocații din PNL portița prin care să o demită pe Renate Weber, legea spune că: „Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți, la propunerea birourilor permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pe baza raportului comun al comisiilor juridice ale celor două Camere ale Parlamentului”.

Ar mai fi și varianta ca mandatul Renatei Weber să înceteze, iar pentru ca acest lucru să se întâmple, Legea 35 din 13 martie 1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatul Poporului prevede că: „Mandatul Avocatului Poporului încetează înainte de termen în caz de demisie, revocare din funcție, incompatibilitate cu alte funcții publice sau private, imposibilitate de a-și îndeplini atribuțiile mai mult de 90 de zile, constatată prin examen medical de specialitate, ori în caz de deces”.

Reamintim că CCR s-a mai pronunțat o dată în privința pensiilor speciale. Pe 6 mai, judecătorii constituționali au respins abrogarea acestora, admițând două sesizări depuse de Înalta Curte de Casație și Justiție și de Avocatul Poporului împotriva legii prin care au fost abrogate toate pensiile speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul de Interne.

Citește și: Românii vor și mai multe restricții așa că îi scriu Renatei Weber

HashtagNews.ro