Vot Anticipate

Situație convenabilă pentru cei de la PSD și UDMR, în special. De ce în mod special pentru cele două partide? Pentru că PSD are cei mai mulți primari în țară, în timp ce UDMR are cei mai mulți primari în județele unde etnicii maghiari sunt majoritari. Iar de ALDE, ei bine, ei au susținut mereu ideile celor mai mari ca ei, de dragul unei apartenențe și a unei viitoare alianțe – așa cum s-a întâmplat, de altfel, și în trecut. Cu alte cuvinte, după cum bate vântul!

Situație convenabilă, de dragul „bunelor intenții”

În opinia celor trei muschetari mai devreme menționați, mandalul aleșilor locali ar trebui prelungit întrucât în 4 ani nu ar fi timp suficient pentru ca primarii să-și arate mușchii și să dovedească ceea ce pot. Nimic mai greșit! În primul an se pot pune bazele viitoarelor proiecte, ca în următorii 3 să le pui în practică. Astfel, concluzionez că în cei 4 ani ai timp suficient să-ți dovedești „bunele intenții” vis-a-vis de urbea pe care o administrezi. Și-apoi, fie vorba între noi: dacă ești vrednic, cu siguranță vei fi din nou votat.

„Un mandat mai mare al alesilor locali confera stabilitate politica”, zic cei de la UDMR, completând cu „nevoia de investitii locale in Romania este aproape imposibil de acoperit in mandate de cate 4 ani”. În ceea ce privește situația fondurilor europene, UDMR are și aici răspunsul: „sunt supuse unui calendar bugetar de 7 ani”.

Șansele ca un asemenea proiect să fie trecut sunt destul de mari

Poate vă întrebați de ce păstrarea primarilor în funcție pentru cât mai mult timp este importantă celor trei partide. Pentru că, în bunul mers al lucrurilor, primăriile locale au tras mereu sforile celorlalte tipuri de alegeri, fie ele parlamentare, prezidențiale sau europarlamentare. Cum? Prin vechile tertipuri mai mult sau mai puțin legale, firește.

„Vedeti cum isi paseaza mingea PSD si UDMR? Aceste partide tin cu dintii de actualele mandate si de cele viitoare, ca nu au niciun interes sa mearga in alegeri: s-ar alege cu mai putine mandate de alesi locali, caci romanii s-au trezit!”, a scris pe Facebook senatorul USR Florina Presada.

Florin Presada, împotriva prelungirii mandatelor primarilor

„Daca ne amintim si de modificarile facute de PSD et co. la ordonanta privind stabilirea datei alegerilor locale, si initiativa PSD privind prelungirea mandatelor alesilor locali, vedem ca PSD si ‘fratii’ sai UDMR si ALDE fug de alegeri ca dracul de tamaie. Vor sa stea la carma administratiei publice locale cat de mult se poate. Daca aceasta initiativa este adoptata, va deveni extrem de dificil de organizat alegeri locale si parlamentare in acelasi an, miza initiala a anului 2020 inainte de pandemie”, a adaugat Florina Presada despre această situație.

Citește și: Ciolacu are „o suferință la nas” dar asta nu-l împiedică să voteze starea de alertă

#News