Meteorologii anunţă „Săptămâna africană” în România

Temperatura resimțită va fi de 42 de grade Celsius

Canicula
Canicula sursa foto pixabay

Temperaturile vor crește puternic în următoarele zile și disconfortul termic va crea probleme majore, anunță meteorologii. Vor fi zile în iulie în care temperatura resimțită va fi de 42 de grade Celsius, potrivit ziare.com.

Directorul ANM, Elena Mateescu, a explicat ce presupune anunţata „săptămână africană” din România

„Ținând cont că masa de aer foarte cald este de origine tropicală, dinspre nordul Africii, se subînțelege de ce mass-media numește această săptămână, săptămâna africană (…) Marţi vorbim de o extindere a avertizării meteorologice de cod galben nu numai pentru areale din Muntenia, Oltenia, dar și în partea de sud-vest. Practic, toată jumătatea de sud a României va fi afectată de un val de caniculă peste 35 de grade cu accente spre 37-38 în sud”, a spus Elena Mateescu.

Masa de aer cald se va intensifica, temperaturile resimțite depășind 37-38 de grade.

„Vârful acestui episod va fi începând de joi, 38 de grade, vineri și sâmbătă, când contăm pe 38 de grade la umbră și așa cum arată informațiile la acest moment, 40-42 temperatură resimțită”, a mai spus Elena Mateescu. Indicele temperatură-umezeală va fi de peste 80-82 de unități. Pentru marți, în Oltenia, Banat, în sud-vestul Transilvaniei și în cea mai mare parte a Munteniei, ANM a anunțat temperaturi ce depășesc normele pentru această perioadă din calendar. Maximele vor oscila în general între 32 și 35 de grade Celsius, iar în unele zone va fi chiar caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) ajungând și depășind ușor pragul critic de 80 de unități. În unele zone, nopțile vor fi tropicale, minimele fiind situate în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Accident feroviar grav în județul Suceava