NASA a lansat cea mai puternică rachetă spre Lună

Artemis 1 este lansată din a treia încercare.

Racheta misiunii Artemis 1 a decolat spre lună, a anunțat, Orion, capsula care nu are nici un astronaut la bord, fiind acum pe orbită, a anunțat NASA. Artemis 1 se deplasa, imediat după decolare, cu mai mult de 5.000 de mile pe oră, cu toate motoarele la turaţie maximă. La puţin peste 7 minute de la decolare, viteza Artemis 1 era  mai mare de 12.000 de mile pe oră. Racheta SLS a ajuns la oprirea motorului principal (MECO) în cronologia misiunii. Motoarele RS-25 s-au oprit şi etapă centrală s-a separat, potrivit ziare.com.

La cinci minute de la decolare, NASA a numit ascensiunea rachetei drept „cea mai puternică din lume”, motoarele fiind „în stare bună”.

 După două încercări eşuate în această vară, NASA urma să lanseze noua sa rachetă către lună în această vară pentru misiunea Artemis 1. La cincizeci de ani de la ultima misiune a programului Apollo, misiunea Artemis 1 nu va avea astronauţi la bord, scopul misiunii fiind de a testa scutul termic al capsulei, cel mai mare construit vreodată. La întoarcerea în atmosfera Pământului, va trebui să reziste la o viteză de 40.000 km/h şi la o temperatură la jumătate mai caldă decât cea a suprafeţei Soarelui. 

Nava trebuie să parcurgă 2,1 milioane de kilometri până la aterizarea sa în Oceanul Pacific.

 Iniţial NASA a contat pe o primă lansare în 2017 pentru SLS şi va investi până la sfârşitul lui 2025 peste 90 de miliarde de dolari în noul său program lunar, potrivit unui audit public. Numele Artemis a fost ales după o figură feminină, sora geamănă a zeului grec Apollo, fiind un răspuns la programul Apollo care a trimis pe suprafaţa lunară doar bărbaţi, între 1969 şi 1972. După această primă misiune, Artemis 2 va transporta în 2024 astronauţi până pe lună, fără a ateriza acolo. Această onoare îi va reveni misiunii cu echipaj Artemis 3, în 2025, cel mai devreme.  când NASA plănuieşte să lanseze o misiune pe an. Scopul misiunii este stabilirea unei prezenţe umane de durată pe lună, precum şi construirea unei staţii spaţiale pe orbită în jurul ei (Gateway) şi a unei baze la suprafaţă. Construirea rachetei a avut un buget uriaş – 4,1 miliarde de dolari pentru lansare, conform unui audit public.

Un funcționar al Primăriei Piteşti şi un diriginte de şantier, reţinuţi pentru abuz în serviciu