Premierul Ungariei, cel mai dur critic al sancțiunilor UE împotriva Moscovei

Viktor Orban: atac la adresa valorilor fundamentale UE

Premierul ungar, Viktor Orban, ale cărui scandări rasiste și diatribe supremiste au făcut înconjurul Uniunii Europene, se așteaptă ca liderii UE să înceapă discuțiile privind extinderea sancțiunilor împotriva Rusiei în toamnă, însă există informații conform cărora Budapesta ar plănui blocarea unui astfel de demers.

Citând surse anonime, Radio Free Europe/Radio Liberty a relatat că Orban speră la formarea unui nou guvern în Italia care să ajute la blocarea extinderii sancțiunilor UE împotriva Moscovei din cauza invaziei acesteia în Ucraina.

Aceste remarci, care par a face referire la Giorgia Meloni, om politic care ar putea deveni următorul prim-ministru al Italiei după alegerile din această lună, ar fi fost făcute în cadrul unei întâlniri desfășurate cu ușile închise între premierul ungar și membrii de partid din satul Kotcse, situat în vestul țării.

Conform Reuters, partidul Giorgiei Meloni, Frații Italiei, ar avea legături bine consolidate cu Orban și partidul acestuia. În ciuda celor menționate, Orban a refuzat să comenteze întrebările agenției de presă anterior menționate, întrebări formulate în jurul remarcilor raportate, afirmând că adunarea anuală a fost închisă presei.

Ar putea Ungaria părăsi în curând Uniunea Europeană?

Orban, un critic dur al sancțiunilor UE împotriva Moscovei, a declarat în luna iulie a acestui an că UE și-a tras un glonț în plămâni prin sancțiunile economice nechibzuite pe care a ales să le impună Rusiei, sancțiuni care, odată menținute, ar putea duce la distrugerea economiei europene.

Totodată, omul politic a mai spus că, deși Ucraina are nevoie de ajutor, liderii europeni ar trebui să regândească întreaga strategie dacă nu vor să slăbească economia europeană și-și doresc într-adevăr o rezolvare a războiului.

„Sancțiunile nu ajută Ucraina, însă, ele sunt rele pentru economia europeană și, dacă vor continua așa, vor ucide economia europeană”, a declarat Orban.

Miliarde de euro alocate Ungariei ar urma să fie suspendate

RFE/RL l-a citat, de asemenea, pe Orban spunând că până în 2030 gruparea celor patru națiuni central-europene de la Visegrad ar putea deveni contribuitori neți la bugetul UE, motiv pentru care o regândire a beneficiilor și dezavantajelor continuării apartenenței la blocul comunitar se impune.

În lipsa unei evaluări pozitive, Orban consideră că Ungaria ar trebui să fie capabilă să tragă propriile concluzii, sugerând că ar putea chiar propune ca Ungaria să părăsească UE în acel moment.

În lumina acestor evenimente, executivul UE ar putea propune suspendarea miliardelor de euro alocate Ungariei, ar fi confirmat doi oficiali. Aceasta ar fi prima încercare mai dură de a atrage atenția guvernului maghiar asupra problemelor de corpuție cu care țara încă se confruntă, precum independența sistemului judiciar și a mass-mediei, respectiv declarații rasiste, care contravin tratatelor UE.