Ministrul Gabriela Firea: Sunt preocupată de susținerea familiei. Familia nu înseamnă doar soț și soție, ci înseamnă și copii, frați, bunici, verișori

Potrivit Gabrielei Firea, societatea devine una matură, care înțelege noțiunea de familie, în complexitatea ei.

De Ziua Internațională a Familiei, Gabriela Firea a răspuns întrebărilor jurnalistei Mihaela Ștefan, realizatoarea emisiunii Reporterii Realității, la Radio România Actualități. Ministrul Familiei a explicat ce reprezintă familia pentru ea și ce consideră că încă mai înseamnă acest concept pentru majoritatea românilor. De asemenea, Gabriela Firea a vorbit despre proiectele Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse pentru creșterea natalității și susținerea familiilor. Gabriela Firea a ținut să demonteze și manipulările din ultimele săptămâni cu privire la Legea privind prevenirea separării copilului de famili.

Potrivit Gabrielei Firea, familia nu înseamnă doar soț și soție, ci înseamnă și copii, frați, bunici, verișori. Tot ceea ce înseamnă conceptul de familie a preocupat-o pe Gabriela Firea de la vârstă fragedă.

Ministrul Familiei vede că foarte mulți tineri doresc să își facă o familie, să facă copii dar își manifestă respectul și față de ceea ce înseamnă membrii familiei. Potrivit Gabrielei Firea, societatea devine una matură, care înțelege noțiunea de familie, în complexitatea ei. Gabriela Firea a precizat că Ministerul Familiei a fost înființat de un an și cîteva luni, în timp ce în alte țări cum ar fi Germania sau Polonia sunt instituții dedicate familiei. Gabriela Firea a precizat că Ministerul Familiei are inițiative aprobate, cum ar fi decontarea a câte 3000 de euro pentru realizarea procedurilor de fertilizare în vitro, fiind deja ridicate și utilizate vouchere. Potrivit Gabrielei Firea, au apărut primele rezultate, fiind vorba de femei însărcinate. Gabriela Firea consideră că este un proiect care a avut succes, asa cum a fost cel derulat de Primăria Capitalei atunci când ea era primar general.

Potrivit Gabrielei Firea, mai mult de 500 de copii s- au născut în București în decurs de 2 ani de zile, în urma proiectului de fertilizare in vitro finanțat de Primăria Capitalei

Programul a fost extins de la Bucureșți în întreagă țară, a precizat Gabriela Firea. Ministrul Familiei a amintit și câteva proiecte în curs de elaborare pentru creșterea natalității, cum ar fi reducerea TVA la 5 la sută pentru produsele destinate copiilor, acordarea de carduri familiilor cu mai mult de 3 copii. „Ne gândim la măsuri pentru protejarea mamelor care se întorc la serviciu, de exemplu să nu fie concediate în primul an . De asemenea, vrem să acordăm vouchere de 1500 de lei pentru copiii cărora le cresc dințișorii și au probleme dentare, fiind practic vorba despre un program stomatologic dedicat copiilor”, a declarat Gabriela Firea.

Ministrul Familiei a adus precizări importante legate de prevederile Legii privind separarea copilului de familie, spunând că în cazul familiilor nevoiașe prevenirea separării copilului de familie este un subiect dureros, delicat.

” Intenția noastră a fost de a ajuta și de a preveni separarea copiilor de familii”, a declarat Gabriela Firea. Potrivit ministrului Familiei, anul trecut 40 la sută dintre copiii care au fost ajuns la stat aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate, micuții rămânând în grija bunicior care nu au putut să le asigure ceea ce era necesar. ” Potrivit noii legi, copiii ar fi fost crescuți în familii extinse, ar fi fost ajutați cu mâncare, haine, lecții, material de construcții pentru casele unde locuiesc”, a declarat Gabriela Firea.

O nouă funcție pentru utilizatorii WhatsApp