15 ianuarie, Blue Monday 2024, cea mai deprimantă zi din an

Conceptul „Blue Monday” a apărut în 2005

Iarna
Iarna Sursa foto: pixabay

Blue Monday 2024 cade pe data de 15 ianuarie. fiind considerată cea mai deprimantă zi din an. Mulți factori cum ar fi vremea mohorâtă, lipsa luminii naturale, întoarcerea la muncă după sărbătorile de iarnă sau datoriile acumulate se manifestă printr-o stare de tristețe și melancolie, potrivit digi24.ro.

Conceptul „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall

 Din 2005 încoace, cea de-a treia zi de luni din ianuarie este numită „Blue Monday”, fiind considerată cea mai tristă zi din an, deoarece mai mulți factori contribuie la o stare de deprimare. Anumite statistici au relevat că în această zi a anului multe persoane se simt mai triste sau mai puțin încrezătoare. Un factor care contribuie la melancolie este vremea mohorâtă, în special pentru cei care locuiesc în emisfera nordică.

Temperaturilor scăzute li se adaugă şi faptul că soarele apune devreme, lipsa luminii naturale contribuind la o stare de spirit proastă. 

Al doilea factor luat în calcul de psiholog este acumularea de datorii. După cheltuielile din perioada sărbătorilor de iarnă, mulţi oameni trebuie să fie cumpătaţi în luna ianuarie, ori chiar să achite datoriile acumulate. Un alt motiv de melancolie ţine de contrastul dintre perioada veselă de sfârşit de decembrie, un sezon al vacanţelor, şi reluarea lucrului, la început de an. A treia zi de luni din ianuarie este şi o perioadă în care cei care au avut rezoluţii pentru noul an pot constata că nu s-au ţinut de ele, ceea ce agravează sentimentul de tristeţe.

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall, care a elaborat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an.

El a luat în calcul mai mulți factori cum ar fi condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor (așa-zisele „rezoluții”) trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie. În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare fiind aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion.

În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelul de vitamina D din organism va putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare. Nu în ultimul rând, se ia în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.Doi copii au murit în urma unui incendiu produs în Sălaj