Record de temperatură în Maroc

Este pentru prima dată când temperaturile au depăşit 50 de grade în Maroc, potrivit meteorologilor.

Canicula
Canicula sursa foto pixabay

Staţia meteo de la Agadir, din sudul Marocului, a înregistrat o temperatură de 50,4°C, un nou record naţional, a anunţat Direcţia Generală de Meteorologie (DGM) din această țară, precedentul record fiind stabilit în 13 iulie (49,9°C), la Smara, un oraş din Sahara Occidentală, potrivit DGM, potrivit digi24.ro.

Este pentru prima dată când temperaturile au depăşit 50 de grade în Maroc, potrivit meteorologilor.

 De la începutul verii, întregul Maroc a fost afectat de o serie de valuri de căldură care au dus temperaturile la niveluri record. „Această vreme caniculară este cauzată de ascensiunea unei mase de aer uscat şi cald dinspre sud, care a provocat o creştere bruscă a temperaturilor, depăşind norma lunară cu 5-13 grade, în special vineri şi sâmbătă”, a explicat DGM într-un comunicat de presă.

Valul de căldură a fost cauza incendiilor de pădure din ultimele zile în nordul ţării, în apropiere de Tanger şi mai la est, în provincia Taza. Incendiile au avut o amploare limitată, dar au fost alimentate de vânturi puternice, au distrus câteva sute de hectare de pădure. Până în prezent, nu s-au înregistrat victime. Potrivit serviciului european Copernicus, luna iulie 2023 a doborât recordul pentru cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ, cu 0,33°C mai mult decât luna care a deţinut acest record până în prezent (iulie 2019). Pentru Maroc, iulie a fost a patra cea mai caldă lună iulie de după 1961. Cu toate acestea, DGM prognozează o uşoară scădere a temperaturilor în nordul ţării în următoarele zile.  MAE, atenţionare de călătorie pentru Norvegia