Orășel din Portugalia, inundat cu peste 2 milioane de litri de vin roșu

Rezervoarele unei distilerii au explodat

Vin rosu
Vin rosu sursa pixabay

Peste 2 milioane de litri de vin roșu a umplut străzile din São Lourenço de Bairro, la aproximativ 140 de mile nord de Lisabona, după ce rezervoarele unei distilerii au explodat, potrivit g4media.ro.

O distilerie locală a cerut scuze vecinilor după ce un râu de vin s-a revărsat pe o stradă îngustă inundând mai multe subsoluri ale locuințelor. Nu s-au înregistrat răniți, anunță producătorul de vin Destilaria Levira, pompierii deviind fluxul dintr-un râu din apropiere și în câmpuri.

Destilaria Levira a precizat într-o declarație că eliberarea s-a produs după ce două rezervoare de depozitare s-au spart, în urma unei explozii. Jornal Diário de Aveiro anunță că mai mult de 580.000 de galoane de vin (peste 2 milioane de litri) au ajuns pe străzi. Distileria a declarat că stocarea vinului într-o cantitate atât de mare a fost rezultatul răspunsului guvernamental la un surplus de vin în Europa, cauzat de scăderea cererii.

Destilaria Levira a descris excesul de ofertă ca fiind o criză. Comisia Europeană a recunoscut excesul de ofertă și a declarat că va sprijini măsurile de transformare a excesului de vin în biocombustibil

. „Sectorul vitivinicol este afectat de reducerea consumului din cauza inflației actuale asupra prețurilor la alimente și băuturi, care, în asociere cu o recoltă bună din 2022 și consecințele care au urmat dificultăților de pe piață în timpul pandemiei, au dus la o acumulare de stocuri”, a precizat comisia într-un comunicat. Consumul de vin în Portugalia ar urma să scadă cu 34% față de 2022, a precizat comisia. Scăderea consumului de vin a fost, de asemenea, prevăzută pentru Germania (în scădere cu 22%), Franța (15%), Spania (10%) și Italia (7%). 30 de ani de închisoare pentru un bărbat care a răpit și agresat sexual două minore din județul Brașov