Seceta afectează Dobrogea, suprafeţe extinse din Moldova şi unele zone din Muntenia şi Banat

 Procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului

Conţinutul de apă din sol în cultura grâului se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Moldova, local în nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei şi, izolat, în nord-vestul Banatului, arată prognoza de specialitate emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) pentru perioada 12 – 18 aprilie 2023, potrivit g4media.ro.

Rezerva de umiditate a solului în cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Maramureş, Transilvania, Crişana şi Oltenia, în cea mai mare parte a Banatului şi a Munteniei, local în nordul, estul, izolat nord-vestul, centrul şi sud-vestul Moldovei.

„Conţinutul de apă din sol se va încadra în limite scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată, puternică şi extremă), în Dobrogea, pe suprafeţe extinse din Moldova, local în nordul, nord-estul, estul şi sudul Munteniei, izolat nord-vestul Banatului. În stratul 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime în Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, izolat sud-vestul şi estul Dobrogei. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din Dobrogea, local în nordul, nord-estul şi estul Munteniei, vestul, centrul şi izolat sud-estul Moldovei”, potrivit prognozei ANM.

 În ceea ce priveşte starea de vegetaţie a culturilor agricole, procesele de creştere şi dezvoltare ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura în general normal pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului

Iar în jumătatea nordică a ţării, ritmurile vegetative ale plantelor vor evolua uşor mai lent. Starea de vegetaţie a culturilor de toamnă înfiinţate în perioada optimă se va prezenta în continuare bună şi medie, respectiv medie şi slabă la cele tardive şi pe terenurile cu deficite de apă în sol.

„În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă se vor afla la apariţia frunzei a treia (70-100%), înfrăţire (30-100%) şi alungirea paiului (10-100%), în majoritatea regiunilor agricole. În Dobrogea, Muntenia, Moldova şi Transilvania, la cultura de rapiţă se va semnala înfrunzirea (11-20 frunze), continuându-se totodată apariţia inflorescenţelor (10-40%), în special pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului”, susţin agrometeorologii.

Declinul populaţiilor de pinguini, impact major negativ asupra circuitului fierului din Oceanul Antarcti