Arestări preventive în dosarul grupării care elibera certificate false de handicap la Gorj

Pentru pensionarea anticipată se plătea între 400 şi 1.000 de lei

Arest
Arest sursa foto pixabay

Un medic expert în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj, cu atribuţii de examinare a persoanelor ce solicită acordarea deciziilor provizorii şi definitive de pensionare anticipată pentru invaliditate a fost reținut de procurori. El este acuzat de luare de mită și spălare a banilor în formă continuată. Alături de el au mai fost reținute un medic oftalmolog, o asistentă și o infirmieră, potrivit g4media.ro.

Judecătorii au dispus arestarea preventivă a medicului expert, asistentei şi infirmierei reţinuţi în dosarul rețelei de certificate false.

”În perioada 03.07.2023 – 08.08.2023, suspectul E.I.A. a primit cu titlu de mită de la 75 de persoane care solicitau emiterea unor decizii de pensionare pe caz de boală, sume de bani cuprinse între 400 şi 1000 lei introduse în plicuri şi apoi printre actele dosarelor cu înscrisuri medicale, precum şi alte produse”, informează procurorii.

Medicul e acuzat că folosea ca intermediar o infirmieră în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Tg-Jiu și o asistentă pentru a-l ajuta la identificarea unor persoane dispuse  să dea bani bani şi bunuri pentru deciziile de pensionare.

 ”Medicul a conceput şi pus în aplicare o schemă infracţională de schimbare şi transfer de bunuri, de disimulare a provenienţei reale a sumelor de bani pe care le-a folosit pentru achiziţia a trei imobile tip apartament, de spălare a sumelor de bani obţinute din săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată, folosind membrii familiei sale. Aceştia fiind oficial finanţatorii achiziţiilor a trei apartamente cumpărate de soţia suspectului E.I.A. în anii 2017, 2018 şi 2022, familia suspectului plătind în total 240500 euro şi 230005 lei”, menționează procurorii.

În perioada 2015 -2022 conturile familiei au fost alimentate din surse proprii (salarii, pensii, alocaţii, chirii, dobânzi) cu sumele de 951.145 lei, 51.564 euro şi 529 usd, acestea fiind folosite în mare parte pentru cheltuielile zilnice, pentru întreţinerea familiei.

Soţia suspectului este casnică, nu a avut un serviciu în toată perioada analizată. ”Din verificările efectuate a rezultat că suspectul E.I.A. a consumat prin cheltuieli curente pentru întreţinerea familiei toate sumele de bani primite cu titlu de drepturi salariale, dar a şi efectuat depuneri în numerar în conturile sale bancare în cuantum total de  150.906 lei, pentru care nu au fost identificate documente justificative.

Marcel Ciolacu: 8.000 de posturi din Sănătate şi Asistenţă Socială vor fi deblocate