27 de spitale vor fi modernizate parțial sau reconstruite prin PNRR până în 2026, anunță Ministerul Sănătății

Ideea de bază e că acolo unde se construiește un spital trebuie făcut funcțional.

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat că 27 de unități sanitare vor primi finanțare prin PNRR astfel încât până la mijlocul anului 2026 să fie modernizate, renovate sau extinse ori în câteva cazuri să fie refăcute de la zero,potrivit digi24.ro.

Acesta a spus că nu va exista niciun spital suplimentar față de cele existente deoarece nu există suficient personal medical pentru a ocupa posturile deschise.

 „Vorbim de 27 de unități sanitare. Sunt diverse tipuri. Unele vor fi construite de la zero. Sunt mai multe tipuri de situații. Spre exemplu, Institutul de Boli Cardiovasculare C.C. Iliescu va fi o clădire nouă cap-coadă, construită de la zero, nouă, dotată și dată în finalizare. Ei au un studiu de fezabilitate gata de câțiva ani, de vreo 5-6 ani, dacă nu mai mult. L-au actualizat, pentru că au crescut și prețurile de construcții.

Un alt exemplu diametral opus se referă la extinderi de secții, de pavilioane, că vorbim de Bistrița, de Giurgiu. Altele vor fi modernizate, unele dotate. Aici vorbim de unități funcționale, fie că vorbești de o unitate mare, fie de o extindere de secție, de Institutul Regional Oncologic de la Iași. Ideea era să ai proiecte care să poată să fie gata. Sunt 3 ani de zile, nu e foarte mult. Dacă clădirea e foarte veche și din punct de vedere tehnic nu merită să fie renovată și se recomandă, e mult mai eficient din punct de vedere al costului să faci una de la zero. Există și astfel de analize. Lucrurile acestea se cunosc pentru fiecare spital în parte”, a declarat Andrei Baciu..

 Potrivit acestuia, ideea de bază e că acolo unde se construiește un spital trebuie făcut funcțional.

„Ideea nu e să faci o clădire și să pui acolo tot ce ai nevoie și după aia să te gândești de unde aduc asistente, doctori și personal. Chestia asta nu există. Cu atât mai mult că sunt zeci de doctori, asistente plecați în străinătate. Oricine gândește sustenabil, gândește în acest fel”, a declarat Andrei Baciu.. La CC Iliescu se va construi o clădire nouă care va fi dotata cu tot ce trebuie și activitățile se vor muta din clădirea respectivă în noua clădire. Nu este un spital suplimentar față de cele existente. Cam peste tot se vor face relocări, deoarece nu ai de unde exista personalul medical, cu atât mai mult cât personalul medical presupune după terminarea liceului șase ani de medicină plus încă 3,4,5 ani de rezidențiat. Deci se poate ajunge până la 12 ani suplimentari de liceu, adică durează două generații, 20 de ani. ” Până să ai atât de mult personal medical suplimentar încât să te gândești că îl faci de la zero fără să iei în calcul cine va lucra acolo.”, a declarat Andrei Baciu.

Percheziții la o firmă de dezmembrări auto din Suceava