Schelet
Schelet. Sursa foto : antena3


Descoperire uluitoare din istoria medicinei, în Indonezia. Cea mai veche dovadă a unei amputări chirurgicale, care ar fi avut loc acum 31.000 de ani, a fost găsită la un schelet dintr-o peşteră din această țară, potrivit g4media.ro.

 Excavarea rămăşiţelor umane cu o vechime de cel puţin 31.000 de ani, în partea indoneziană a insulei Borneo,dezvaluiie că vânătorii-culegători au practicat chirurgia cu mii de ani mai devreme decât se estima.

Până în prezent, cea mai veche dovadă  „rescrie cunoaşterea noastră despre aceste cunoştinţe medicale”, a declarat paleontologul Tim Maloney de la Universitatea Griffith din Australia

Acesta a condus studiul, publicat miercuri în jurnalul ştiinţific Nature.  Dovada unei asemenea intervenţîi chirurgicale data din urmă cu 7.000 de ani, fiind descoperită în 2010 într-un sit neolitic din Franţa (Seine-et-Marne). Este vorba despre amputarea unui braţ la un bărbat vârstnic, intervenţie reuşită potrivit datelor imagistice care au relevat semne de cicatrizare în urma analizei osemintelor străvechi. Oamenii de ştiinţă au căzut de acord în privința asocierrii apariţiei primelor practici medicale cu revoluţia neolitică din urmă cu aproximativ 10.000 de ani. Agricultura şi adoptarea unei vieţi sedentare au creat unele probleme de sănătate necunoscute anterior.

Scheletului nu îi lipsea decât partea de jos a piciorului stâng, extremitatea osului rămas indicând o tăietură „dreaptă, oblică, ce se poate observa privind prin os”, a spus Tim Maloney. Aspectul ar fi fost mai puţîn regulat dacă amputarea ar fi fost provocată de o cădere sau de atacul unui animal, dovezile indicănd faptul că a fost vorba despre o intervenție chirurgicală.

Condiții mai bune pentru animalele vii comercializate transfrontalier