Lemn de foc
Lemn de foc. Sursa foto_ pag de FB

Prețul lemnului de foc va fi plafonat la 500 lei pe metru cub, până la 1 martie 2023, prevede un proiect de ordonanță de urgență care va fi dezbătut în ședința de miercuri a Guvernului, potrivit economedia.ro.

Care sunt prețurile plafonate ale sortimentelor de lemn de foc

Prețurile finale facturate se limitează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru anumite sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzire în sezonul rece, respectiv lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguș. De asemenea, prețurile finale facturate se plafonează la brichetele din lemn maxim 1500 lei/tona cu TVA inclus iar pelete din lemn maxim 2000 lei/tona cu TVA inclus.

Prevederile se vor aplica consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, dar și unităților de învățământ publice și private, furnizorilor de servicii sociale, unităților de interes local, unităților administrativ-teritoriale, precum și unităților din subordinea acestora, unităților de cult.

Amenzi pentru comercializarea lemnului de foc la alte prețuri

Cei care nu respectă prețurile stabilite de Guvern vor risca amenzi cuprinse între 3.000-5.000 lei. Peste 3 milioane de gospodării din Romania se încălzesc cu lemn de foc sau cu produse derivate din lemn, în mediul rural, numărul de gospodării în care se utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire fiind de peste 2,5 milioane, reprezentând 8% din gospodării din mediul rural unde sunt venituri sub media națională.

Potrivit Executivului, pentru administratorii sau deținătorii de fond forestier, producătorii de lemn de foc sau masă lemnoasă cu destinația lemn de foc, produsul este unul secundar, costurile de producție constând în fracția aferentă de costuri legate de serviciile silvice din anul de producție și de costurile de recoltare. Costurile nu sunt mari și permit comercializarea lemnului de foc sau de masă lemnoasă cu destinația lemn de foc cu prețuri cuprinse între 60 lei/mc și 543 lei/mc. În prezent, în rețelele de bricolaj sau revânzători au fost înregistrate prețuri care depășesc 700 lei/mc, conform Executivului.

Slovenia legalizează căsătoriile între persoanele de același sex