Un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori, descoperit în apropierea Pământului

Nu există un risc de coliziune cu acest asteroid în perioada imediat următoare, relatează livescience.com.

Astronomii au descoperit un asteroid de dimensiunea unui zgârie-nori în apropiere de Pământ, datorita unui nou algoritm conceput pentru detectarea rocilor spaţiale mari şi potenţial letale. Asteroidul cu diametrul de 180 de metri – denumit oficial 2022 SF289 – este suficient de mare şi orbitează suficient de aproape de Pământ pentru a fi considerat un asteroid potenţial periculos (PHA), potrivit digi24.ro

Acesta este unul dintre cele aproximativ 2.300 de obiecte similare astfel clasificate ce ar putea provoca distrugeri în masă pe Terra în cazul unei coliziuni directe cu planeta noastră. Din fericire, nu există un risc de coliziune cu acest asteroid în perioada imediat următoare, relatează livescience.com.

Acel asteroid s-a apropiat destul de mult de Pământ în septembrie 2022, când a zburat la aproximativ 7,2 milioane de kilometri de planeta noastră, potrivit NASA. Astronomii din lumea întreagă nu au reuşit să îi detecteze prezenţa în datele telescopice în niciun moment – înainte, în timpul sau după acea apropiere -, deoarece corpul ceresc a fost „ascuns” de lumina emisă de stelele din Calea Lactee. Recent, ei au observat prezenţa acestei roci spaţiale în momentul în care au testat un nou algoritm  conceput pentru detectarea asteroizilor mari cu ajutorul unor secvenţe mici de date ştiinţifice. Detectarea unui PHA care evită să fie detectat prin metodele tradiţionale reprezintă o mare victorie pentru noul algoritm, care va fi utilizat în curând cu scopul de a analiza în amănunţime datele culese de Observatorul Vera C. Rubin, un telescop de ultimă generaţie amplasat în munţii din Chile şi care îşi va începe operaţiunile de detectare a asteroizilor la începutul anului 2025.

Pentru detectarea primului asteroid, astronomii au testat algoritmul folosind date de arhivă furnizate de observatorul Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System (ATLAS) din Hawaii, care realizează minim patru fotografii cu aceeaşi zonă a boltei cereşti în fiecare noapte.

Cercetarea a dezvăluit un asteroid mare, vizibil în trei fotografii separate ce au fost realizate pe 19 septembrie 2022 şi în următoarele trei nopţi.ATLAS este setat în aşa fel încât un obiect trebuie să apară în patru imagini separate realizate într-o singură noapte pentru ca un obiect să poată fi considerat un asteroid. Deoarece 2022 SF289 nu a întrunit aceste criterii, omenirea nu a ştiut niciodată despre apropierea lui de Pământ. Ministrul Mediului avertizează: Sudul țării se transformă într-o mică Sahara