Record de temperaturi în Spania la începutul lunii octombrie, de la debutul măsurătorilor

Aproape 40% dintre staţiile meteo au înregistrat temperaturi maxime de peste 32 grade Celsius

Toamna
Toamna sursa foto pixabay

Începutul lunii octombrie din acest an a fost cel mai călduros în Spania de la debutul măsurătorilor, a anunţat luni agenţia naţională de meteorologie din această ţară (AEMET), în contextul în care aproape 40% dintre staţiile meteo spaniole au înregistrat temperaturi maxime de peste 32 grade Celsius, potrivit g4media.ro.

Acest început de toamnă le-a oferit până acum spaniolilor un mic răgaz după o vară cu patru valuri de căldură întinse pe durata a 24 de zile, parte a unui model global de creştere a temperaturilor, atribuit pe scară largă de oamenii de ştiinţă activităţilor umane.

„În majoritatea Peninsulei Iberice, temperaturile de la 1 octombrie au fost cu şapte până la 14 grade Celsius peste valorile normale din această perioadă a anului”, a declarat purtătorul de cuvânt al AEMET, Ruben del Campo, care a adăugat că aproape 100 de recorduri locale au fost doborâte duminică. Două oraşe din partea central-sudică a Spaniei, Badajoz şi Montoro, au doborât recordul în Spania continentală pentru luna octombrie, după ce au înregistrat temperaturi de 38 grade Celsius, respectiv de 38,2 grade Celsius. Precedentul record era de 37,5 grade Celsius şi fusese stabilit în oraşul Marbella în octombrie 2014. Staţia meteorologică din legendarul Retiro Park din Madrid, ce are o vechime de un secol, şi-a egalat recordul pentru luna octombrie, care era de 30 de grade Celsius şi fusese stabilit în 1930. „Amprenta schimbărilor climatice se manifestă prin faptul că astfel de perioade călduroase sunt de acum mai frecvente şi mai intense”, a declarat Ruben del Campo pentru televiziunea publică spaniolă (TVE). Rațele din Franța, vaccinate împotriva gripei aviare