O nouă materie școlară va deveni obligatorie în școlile din România

Este vorba despre tematică educației financiare, unde vor fi incluse noțiuni de educație financiară

Educația financiară și educația juridică se vor număra printre noile materii din programa școlară. Potrivit ministrului Educației, Ligia Deca, educația financiară este deja un opțional pe care foarte multe școli îl aleg, potrivit romaniatv.net.

  În noua lege a educației, tematica educației financiare devine obligatorie, adică în noile programe va fi această obligație, să fie incluse noțiuni de educație financiară. 

  „De asemenea, vom avea săptămâna educației financiare, care are și o linie bugetară votată de Parlament, dedicată. Vom avea fonduri pentru organizarea de activități în școli. În noua lege, tematica educației financiare devine obligatorie, adică în noile programe vom avea această obligație, să includem noțiuni de educație financiară. Este foarte important ca elevii să știe să-și gospodărească bugetele, să ia alegeri financiare cu toate argumentele pe care ar trebui să le aibă un cetățean integrat în societate și activ”, a declarat Ligia Deca. .Ligia Deca este convinsă că proiectul de la Ministerul Educației va corecta problemele din sistem. „Aceste legi ale educației își propun să răspundă la provocările pe care le știm din studii – 1 din 2 elevi de 15 ani nu reușește să aplice în realitate cunoștințele de matematică. De asemenea, 4 din 10 elevi, după ce citesc un text, nu pot extrage esențialul, nu pot face ușor o sinteză. Vedem și cifre îngrijorătoare privind abandonul școlar. Noul pachet legislativ își propune să ajute fiecare elev să-și îndeplinească potențialul.  Un al doilea element esențial este calitatea cadrelor didactice și susținerea lor. Aici avem în primul rând o creștere salarială în raport cu rolul dascălilor în societate. Practic, toată grila din educație va pleca de la nivelul salariul mediu pe economie. De asemenea, fiecare nou dascăl va trece printr-un masterat didactic, din care 80% este practică – în clasă, cu un mentor, un profesor cu experiență (…)”, a declarat Ligia Deca.

Autorizație pentru prinderea racilor în Delta Dunării