Potrivit AFP şi Reuters, Ayatollahul Ali Khamenei (liderul suprem al Iranului), va “răzbuna crunt” uciderea generalului iranian Qassem Soleimani din cursul zilei de astăzi, 03.01.2020, ca urmare a unui atac aerian comandat de către preşedintele SUA, Donald Trump. Timp de trei zile, Ayatollahul Ali Khamenei a declarat doliu naţional în Iran.

„Martiriul este recompensa pentru munca sa continuă în toţi aceşti ani (…). Cu voia lui Dumnezeu, opera şi drumul lui nu se vor opri aici şi o răzbunare implacabilă îi aşteaptă pe criminalii care şi-au murdărit mâinile cu sângele lui şi cu cel al altor martiri”, a evidenţiat Ayatollahul Khamenei, pe contul sau de Twitter, în limba farsi.

La rândul său, preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a afirmat că Iranul şi „naţiunile libere din regiune” se vor răzbuna pe Statele Unite.

„Nu exista nicio îndoială cu privire la faptul că marea naţiune a Iranului şi alte naţiuni libere îşi vor lua revanşa asupra Americii criminale pentru acest asasinat oribil”, a declarat Rouhani, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul guvernului iranian.

Nici cuvântul ministrului de externe, Mohammad Javad Zarif nu s-a lăsat întârziat, acesta avertizând pe contul sau de Twitter că uciderea lui Soleimani, la ordinul preşedintelui SUA este „o escaladare extrem de periculoasă şi imprudentă”

„Soleimani a intrat în rândurile fraţilor noştri martiri, însa răzbunarea noastră împotriva Americii va fi teribilă”, a scris, tot pe Twitter, Mohsen Rezai, un fost lider al Gardienilor Revoluţoei, armata ideologică a Republicii Islamice Iran.

La doar trei zile de la atacul ambasadei americane de către demonstranţii pro-irakieni, în timpul bombardamentelui asupra unui convoi aflat pe aeroportul din Bagdad, cel puţin opt persoane şi-au găsit sfârşitul în noaptea de joi spre vineri, printre care şi generalul iranian Quassem Soleimani, care se ocupa de afacerile irakiene din armata ideologică iraniană.

La ordinul lui Trump, confirmat de către Pentagon, şeful forţei de elită Quds din Iran a fost ucis, ca urmare a unui atac al Statelor Unite.

Începând de anul trecut, Qassem Soleimani, şeful Fortei Quds al Garzilor Revolutionare, a demonstrat o influenţă esenţială în privinţa negocierilor politice care au vizat formarea unui guvern in Irak.

Ucis la vârsta de 62 de ani, Qassem Soleimani, era printre cele mai populare persoane din Iran şi considerat de către SUA şi aliaţii săi, un adevărat adversar redutabil.

În sprijinul lui Bashar al-Assad, Soleimani s-a dovedit a fi un aliat în războiul din Siria şi este considerat responsabil şi pentru intervenţia Rusiei în acest conflict.

#news