Îmi amintesc că pe vremea fostelor alegeri din Statele Unite ale Americii absolut nimeni nu îi dădea vreo șansă reală lui Trump, majoritatea considerându-l genul de personaj magaloman și ușor sărit, în gura căruia n-o să se uite niciun votant. Tot pe vremea aia, recunosc că făcusem un soi de obsesie pentru alegerile din SUA, urmărind cap-coadă orice dezbatere din el și Hillary Clinton, cea care, ulterior, a pierdut bătălia, spre marea dezamăgire a celor ce-și doreau o țară orientată spre progres și înțelegere. Tot ei, dezamagiții, au fost cei care, atunci când Trump a fost declarat oficial președinte, au scos la interval adevărate profeții despre un viitor sumbru al Statelor Unite, marcat de White Pride, de crahuri financiare și de revolte. Din păcate, acestea par să se fi adeverit.

Suntem în 2020, anul pandemiei și a morții lui George Floyd, moarte ce a întețit revoltele din State, amintind parcă de asasinarea prințului Franz Ferdinand, la Sarajevo. Violențe ce te duc cu gândul la vremuri ce păreau de mult timp apuse, însă readuse la viață de un președinte desprins, parcă, din romanele distopice ale lui Orwell.

„Cei care amenință proprietatea și vieți nevinovate vor fi arestați, închiși și judecați în cel mai aspru spirit al legii. Vreau ca organizatorii acestei terori să știe că riscă ani mulți și grei de închisoare”, a declarat Trump care îi somează pe guvernatorii statelor afectate să facă uz de forța armatei pentru a-i „stăpâni” pe „agitatori”.

Sau așa cum spune Cristian Tudor Popescu: „Domnul Trump s-a răzbunat. Twitter nici măcar nu i-a șters postarea care instiga cât se poate de limpede la violență. Au ascuns-o – „hidden”. Ea nu se vedea, dar putea să fie accesată de cine dorea. Asta reprezenta poziția rețelei Twitter față de conținutul scandalos al acelei postări în care se spunea că la Casa Albă îi așteaptă pe protestatari niște câini foarte bine antrenați, arme teribile și că de îndată ce vor începe jafurile, vor începe și focurile de armă.

Trump își are electoratul său, care, așa cum el însuși spunea în primul an de președinție – „Dacă eu împușc un cetățean pe stradă, că așa vreau eu, electoratul meu mă va ierta pentru asta și mă va vota în continuare! El a spus-o.

De altfel, în acest moment, situația din Statele Unite este dureros de asemănătoare cu situația din Germania anilor ’20, când extrema stângă și extrema dreaptă se confruntau violent pe străzile orașelor germane. Principala formațiune de extremă stângă, care militează pentru acțiune directă în stradă – ciocniri cu forțele de ordine -, numită Antifa, se revendică de la acele formațiuni roșii, cum se numeau „Antifaschistische” din anii ’20.” a declarat CTP, despre Trump și violențele din SUA.

Citește și: S-a rezolvat, nu se poate. Trump a fost achitat

#News