Ludovic Orban

Orban a decis un alt fel de unire cu Moldova pe vreme de pandemie. 20 de camioane cu echipamente sanitare au plecat miercuri din Piața Victoriei la Chișinău. Dacă e mult sau puțin, doar Orban știe. Ce mi se pare mie, personal, important este ambele tări au ales să lupte împreună împotriva epidemiei de COVID-19:

”Guvernul României face un gest umanitar, de solidaritate pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova pentru a putea să-i ajutăm pe fraţii noştri de peste Prut într-o situaţie dificilă. Am decis în Guvern să alocăm din Fondul de Rezervă al Guvernului o sumă de 16,5 milioane de lei pentru a putea oferi acest ajutor important cu echipamente, materiale şi medicamente absolut necesare pentru cetăţenii Republicii Moldova în lupta contra epidemiei de Covid 19.

Cred că este un gest firesc pe care îl facem şi sper să nu încerce unii să exploateze politic acest gest, acest gest este făcut pentru fraţii noştri de peste Prut, pentru cetăţenii Republicii Moldova, indiferent că sunt români sau că au altă apartenenţă etnică. Este un ajutor pe care îl considerăm foarte important într-un moment greu în care sistemul de sănătate din Republica Moldova se confruntă cu mari probleme, cu mari lipsuri şi sperăm ca prin această donaţie să contribuim la lupta anti-Covid din Basarabia care să păzească cât mai bine cetăţenii Republicii Moldova”, a declarat Ludovic Orban

Dar, nu ne oprim aici. Răsturnare de situație, demnă de filmele cu români și moldoveni. Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu, a decis altceva, acum câteva ore, pe Facebook:

”Stimati Prieteni!

Cu câteva ore în urmă am fost informați de autoritățile române, că transportul cu echipamente medicale de protecție și medicamente esențiale pentru tratarea COVID19, oferit cu atîta generozitate de poporul român, nu va ajunge astăzi la Chișinău, după cum era planul inițial. Vom fi bucuroși să vedem frații români la Chișinău, imediat ce finalizează toate procedurile de pregătire interne.

Cu ocazia oferirii acestui suport valoros din partea poporului român, am înaintat Domnului Ludovic Orban, prim-ministrul României, invitația de a vizita țara noastră și a primi de aici, de la Chișinău, expresia recunoștinței și gratitudinii enorme pe care o avem cu toții.

Sănătate tuturor!”

Inițial, Ambasada României în Moldova a precizat că ajutoarele medicale vor sosi joi, 7 mai. Puțină întârziere, dar gestul rămâne gest. După cuvintele lui Chicu nu înțeleg exact ce s-a întâmplat sau ce să mai cred. Sau unde s-au oprit cele 20 de camioane. Sau de ce. Tot ce înțeleg e că Orban are o invitație peste Prut. Ne va povesti el mai multe după vizită. Asta dacă o va onora.

Citește și: Raed Arafat: ”nu este o gripă obișnuită, este o boală”

#News