Fermierii din Moldova cumpără porumb din Ucraina, pentru că e mai ieftin față de România

Fermierii nu găsesc șoferi și mașini pentru transportul cerealelor.

Fermierii din Moldova preferă să cumpere porumb din Ucraina, deoarece prețul este la jumătate față de România, dar nu găsesc șoferi și mașini pentru transport.

Fermierii din Moldova trec granița în Ucraina pentru a cumpăra porumb mai ieftin, la prețul de 150 de dolari tonă, la jumătate față de prețul din România.

 Oamenii spun că astfel au cu ce să hrănească animalele şi fac economii importante.Președintele Ovis Mold Vaslui, Ion Agafiței, reprezentantul crescătorilor de ovine și caprine din județ, a spus că fermierii din Vaslui resimt efectele secetei prelungite de peste an, lucru care face  ca hrana animalelor pentru iarnă să fie foarte greu de asigurat. „Este foarte puţin, de proastă calitate şi foarte scump. În Ucraina l-am găsit la jumătate de preţ. Noi am vorbit la nivel de Moldova în jur de 2.000 de tone. Altfel nu avem cu ce scoate oile. Mor până în primăvară dacă nu le aducem porumb.”, spune Ion Agafiței.

Fermierii din Vaslui au stabilit legătura de afaceri cu fermierii din Ucraina la o expoziție de animale desfășurată recent la Cimișlia, în Republica Moldova.

”Mergând la Cimișlia, m-am întâlnit cu fermieri din Ucraina. Acolo au fost fermieri din mai multe țări. Cu fermierii din Ucraina eu am discutat să aducem porumb de la ei, să cumpărăm la un preț de 150 de dolari tona. Este avantajos, pentru că, după socoteală, iese 7, 8 lei, iar cu tot cu transport, iese undeva până într-un leu pentru fiecare kilogram de porumb din Ucraina. La noi în țară un kilogram de porumb se vinde cu 1,5 – 2 lei, adicî aproape dublu față de cât îl putem lua din Ucraina. De exemplu, mie îmi trebuie trei TIR-uri, 70 – 75 de tone. Dacă iau 75 de tone, dau 75.000 lei, iar dacă iau de aici, de acești bani iau numai vreo 40 de tone. Am vorbit însă cu fermierii din Ucraina, că vrem ca porumbul să fie uscat. Nu am avut pretenția că porumbul să fie de calitatea I, că doar îl dăm la animale”,  a spus Ion AGAFIȚEI, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, Ovis Mold.

 Probleme sunt legate de transportul cerealelor, deoarece șoferii nu se înghesuie să se ducă în Ucraina

”Nu prea găsesc mașini, nu prea sunt șoferi care să se ducă în Ucraina. Le e frică. Cam 100 de euro pe zi este plătit șoferul, dar oamenii se tem de război. Din discuția pe care am avut-o ultima dată cu fermierii din Ucraina, la Cernăuți ar trebui să se ducă mașinile noastre după porumb. Fermierii ne-au spus că ne pot da și câteva mii de tone, dar numai să avem mașini de transport.”, a spusIon Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui, Ovis Mold. Direcţia judeţeană de agricultură îndeamnă la solidaritate cu producătorii din țară, chiar dacă cerealele sunt mai scumpe. Potrivit lui Gigel Crudu, director Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui, probabil că este un preţ mai mic în Ucraina, dar  crede că ar trebui să facă front comun cu producătorii din judeţ şi să se susţină unii pe ceilalţi.” Transporturile de cereale din Ucraina ar putea crește de azi, o dată cu redeschiderea Vămii de la Vicovu de Sus.

Două tezaure cu monede rare, în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia