Președintele Klaus Iohannis a declarat, în urma discuțiilor cu specialiștii, că a fost stabilită o strategie pentru vacinare, în contextul în care s-a anunțat apariția unui vaccin anti-Covid. Totodată, șeful statului a precizat că până vaccinul va ajunge în România, singura soluție este cea de impunere a restricții severe.

„Întreagă Europă se află într-un moment dramatic, este evident că virusul se răspândește mai rapid decât în primăvară. Până când nu vom avea avea un vaccin eficient nu există o altă soluție decât impunerea unor măsuri restrictive severe. Aceasta este singura strategie funcțională și este adoptată de toate țările în care se înregistrează o explozie de cazuri noi. Restricțiile care au intrat în vigoare de ieri (n.r. – luni) au un singur scop: protejarea populației și reducerea presiunii uriașe care apasă pe sistemul sanitar”, a declarat Klaus Iohannis.

Lupta cu pandemia, testul solidarității

Iohannis a menționat faptul că e nevoie de solidaritate din partea întregii populații, pentru a putea trece cât mai repede de această perioadă dificilă, din toate punctele de vedere.

„Din păcate, din cauza virulenței, am văzut că reglemantările mai puțin restrictive s-au dovedit insuficiente. Lupta cu pandemia este și un test al solidarității, pe care suntem obligați să-l trecem. Veștile privind apariția rapidă a unui vaccin sunt bune, dar trebuie să rămânem realiști. Mai sunt de parcurs câteva etape până la vaccinarea propriu-zisă. Din fericire, grație mecanismului european din care face parte, România va beneficia în mod echitabil de vaccin. Avem deja o strategie. Am discutat azi și despre posibilitățile de stocare și distribuție pentru diferite tipuri de vaccin și am stabilit instituțiile responsabile în acest sens”, a completat președintele.

Primii vaccinați, „linia întâi” și cei cu risc

Președintele a precizat că din prima tranșă de vaccinuri, aproximativ 10 milioane de doze, vor beneficia întregul personal medical, precum și persoanele cu risc.

„De vaccin va beneficia inițial tot personalul din sănătate și persoanele cu cel mai mare risc de a face forme severe de boală. O campanie eficientă de vaccinare anti-covid ne va da șansa de a ne întoarce mai repde la normalitatea pe care ne-o dorim cu toții”, a afirmat Klaus Iohannis.

Citește și: Iohannis: „Vaccinarea întregii populații, la primăvară”

#News