Cristian Tudor Popescu - captură Digi24

E nevoie de multă rațiune pentru a înțelege că măsurile luate de către autorități, atât naționale cât și locale, în ceea ce privește prezența la pelerinajul de la Iași este pentru siguranța și sănătatea publică a populației, nu pentru a ține credincioșii departe „de cele sfinte”. S-a ajuns atât de departe încât sute de credincioși din Iași au protestat în fața Mitropoliei Moldovei, fără o minimă respectare a măsurilor de protecție.

Ceea ce se întâmplă acum, când Patriarhul Daniel cere suspendarea deciziei de interzicere a pelerinajelor, decizie pe care o consideră „disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”, ne arată că de fapt trăim în două lumi diferite.

Prezent la emisiunea „Cap limpede”, de la Digi 24, Cristian Tudor Popescu a făcut o comparație Biserica Ortodoxă Română și o corporație, unde conducerea încearcă, o balansare între clienți și stat, să păstreze și relațiile bune cu statul, dar și să  nu își piardă „clienții”.

„ Iată că guvernul a avut, într-o măsură, nu total. După părerea mea, mai bine l-ar fi interzis de tot. Cineva trebuia să ia o hotărâre pentru că, altfel, veneau ca în fiecare an zeci de mii de oameni înghesuiți, cum știm bine, unii în alții și cineva trebuia să oprească asta. Ne întrebam dacă va exista acest curaj politic, iată că există, parțial. Ce face acum părintele patriarh Daniel, șeful Godporației, este o încercare strategică de a balansa între clienți și stat. Dacă nu zicea nimic, cum inițial nu spuseseră nimic, se supuneau măsurilor, nu au comentat posibila interzicere, atunci erau într-o bună relație cu statul, ceea ce Biserica Ortodoxă Română a urmărit întotdeauna. Să fie acolo, la dreapta tronului puterii”, a spus gazetarul.

Calea „netezită” a IPF Daniel

Până la ieșirea publică a Patriarhului Daniel, alți înalți prelați i-au „netezit” drumul. „Unii doresc să pupe moaștele. Am avut, o imagine cinematografică la un moment dat. S-a spus atât de către Daniel cât și de către Teofan, Ignatie, că a fost o pregătire de artilerie până la acest docoment emis de Daniel, care au spus: «Noi respectăm regulile acolo, dezinfectăm până și moaștele. Racla cu moaște, până și pe-aia o dezinfectăm». Și am avut această imagine cinematografică cum vine omul – pupă, flit, puf, iară pupă, flit, puf, pe raclă”, a mai spus CTP.

Credincioșii nu sunt singurii români restricționați de Covid

Gazetarul a scos în evidență faptul că nu doar pelerinii au fost limitați de pandemie, ci și iubitorii de teatru sau sport. „Sunt și alte categorii de cetățeni, care nu vor neapărat să meargă la moaște, vor să meargă la spectacole sportive, vor să meargă la tenis, vor să meargă la fotbal, vor să meargă la handbal feminin. Și nu pot să meargă. De luni de zile vedem tribune aproape goale, oamenii nu pot să se ducă acolo. Asta e, restricția care păzește sănătatea oamenilor.

Sunt oameni care nu vor să meargă la moaște. Sunt oameni care vor să meargă la teatru. Și nu pot să se ducă la teatru pentru că iar s-au închis teatrele, tocmai pentru a păzi sănătatea oamenilor, pentru că situația este critică și mai rău decât faptul că avem această creștere este gradientul, tendința. Nu se vede unde se oprește. Este clar o pantă al cărei vârf nu îl întrezărește nimeni în clipa de față”, a mai spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Acesta a mai precizat că și din rândul pelerinilor „cu state vechi” au fost mulți care au analizat situația, s-au repoziționat și au renunțat să meargă la pelerinaj. Nu de alta, dar sănătatea e (mai) importantă, întro țară în care sistemul medical este cum este.

Reamintim, că în ultimele 24 de ore, în județul Iași au fost confirmate peste 200 de cazuri de noi infectări cu Covid, iar la nivelul țării s-a trecut deja de „borna” 3.500 de îmbolnăviri.

Citește și: Arafat îl contrazice pe Patriarhul Daniel. „Vorbim de logică medicală”