Sursa foto: Gabriela Firea, pagina de Facebook

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat vineri că tinerii din România care au vârste cuprinse între 14 și 30 de ani vor putea avea un Card European de Tineret.

Prin intermediul acestui instrument, România va adera la Acordul parțial pentru mobilitatea tinerilor, făcând un mare pas în față în privința susținerii și garantării unor șanse mai bune tinerilor.

Cardul va oferi beneficii și reduceri, așa cum au majoritatea tinerilor din Europa.

Gabriela Firea: Ca ministru al Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse mi-am propus sprijinirea tinerilor

„Tinerii sunt viitorul țării și al întregii lumi! Este motivul principal pentru care trebuie sprijiniți, ascultați și încurajați să-și îndeplinească visele. Toți tinerii din România au prețuirea mea pentru că sunt motorul dezvoltării și pot aduce schimbarea”, a scris Gabriela Firea, pe pagina personală de Facebook.

Ca urmare a participării la Școala Politică a Tineretului Social Democrat, la invitația președintelui TSD România, Mihai Alexandru Ghigiu, ministrul Familiei a mai anunțat că proiectul Strategiei Naționale pentru Tineret urmează a fi finalizat, acesta fiind un document esențial pentru dezvoltarea tinerilor din România.

Gabriela Firea a mulțumit președintelui PSD, Marcel Ciolacu, ministrului Muncii, Marius Constantin Budăi, președintelui PSD Constanța, Felix Stroe și senatorului Gabriel Mutu, alături de care a participat la evenimentul Tineretului Social Democrat.

Gabriela Firea: Ne pregătim să lansăm Student Invest și Family Start

Două programe guvernamentale de sprijin a tinerilor sunt pe cale să înceapă: Student Invest și Family Start.

Prin programul Student Invest, studenții pot obține credite garantate de stat de până la 50.000 de lei pentru plata cheltuielilor legate de studii, asigurând astfel egalitatea de șanse între tineri la terminarea unor studii superioare.

De cealaltă parte, programul Family Start poate fi accesat de familiile la început de drum. Acestea vor putea obține un credit garantat de stat de maximum 75.000 de lei pentru plata cheltuielilor legate de căsătorie, botez, educația copiilor sau achiziția de mașini de familie, încurajând astfel tinerii să întemeieze familii.

„Mă bucur că au fost finalizate discuțiile tehnice, foarte complexe, pe normele de aplicare ale acestor două programe. Le mulțumesc specialiștilor din Ministerul de Finanțe și Fondul Român de Contragarantare. Este important de știut că beneficiile celor două programe de creditare sunt esențiale: perioadă lungă de rambursare, până la 10 ani, iar dobânda este plătită aproape integral de către Ministerul Familiei și tinerii vor da înapoi băncilor aproape tot atât cât au împrumutat”, a mai scris Gabriela Firea.

Reprezentare mai bună a femeilor în conducerea companiilor de stat

În scopul realizării unui echilibru între cotele de gen, precum și pentru o mai bună reprezentativitate a femeilor aflate la conducere, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat că a finalizat un proiect alături de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Odată pus în aplicare, 2 din 5 membri ai consiliilor de administrație ale companiilor de stat vor fi femei, a asigurat Gabriela Firea.