Senatul a adoptat, marți, în unanimitate, propunerea legislativă de modificare a Codului Penal, astfel încât, lovirea sau alte alte violenţe şi violarea de domiciliu, săvârşite în grup, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 7 ani. De pedeapsă cu închisoarea nu vor  scăpa nici scandalagii, care pot sta „la răcoare” de la 2 la 5 ani, potrivit aceluiași proiect. Mai mult, aceleași prevederi se aplică și în cazul în care agresorul sau scandalagiul face parte dintr-un grup organizat, dar care „acționează” singur.

Iniţiatorul propunerii legislative, deputatul Daniel Vasile (minorităţi), propune completarea articolelor 193 (lovirea sau alte violenţe), 224 (violarea de domiciliu) şi 371 (tulburarea ordinii şi liniştii publice) din Codul Penal „în sensul regândirii limitelor de pedeapsă pentru circumstanţe agravante, în cazul infracţiunilor cu violenţă comise de un grup organizat”.

Potrivit art. 193 şi 224 din Codul penal, „lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice” şi „pătrunderea fără drept, în orice mod, într-o locuinţă, încăpere, dependinţă sau loc împrejmuit ţinând de acestea, fără consimţământul persoanei care le foloseşte, ori refuzul de a le părăsi la cererea acesteia, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Propunerea legislativă adoptată marţi de Senat completează cele două articole cu alineatul: „Dacă faptele menţionate se săvârşesc de trei sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care face parte dintre un grup organizat, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 7 ani; pentru faptele prevăzute, acţiunea penală se pune în mişcare din oficiu, iar împăcarea părţilor nu înlătură răspunderea penală”, se mai arată în proiectul de modoficare a legii.

Nu au scăpat nici scandalagii

Astfel, la art. 371, referitor la tulburarea ordinii şi liniştii publice, pentru săvârşirea faptei „de trei sau mai multe persoane împreună sau de către o persoană care face parte dintre un grup organizat, pedeapsa este închisoare de la 2 la 5 ani”, se arată în proiectul de modificare a legii.

Propunerea legislativă va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.  

Sperăm ca aceste prevederi să mai „taie din elanul” cu care adolescenții și tinerii sunt din ce în ce mai agresivi cu semenii. Cea mai recentă astfel de situație a fost la Gorj, unde o copilă de 13 ani a fost umilită și bătută de un grup de fete, cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani. Mai mult, întregul episod a fost filmat și postat apoi pe o rețea de socializare. În urma acestui incident, agresoarea este cercetată de Poliției.

Citește și: O femeie de 51 ani din Galați, omorâtă în bătaie de concubinul acesteia

#News