Daniel Funeriu, fost ministrul al Educației (Facebook Daniel Funeriu)

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu a precizat, pentru Agerpres, că sistemul hibrid este „cea mai bună dintre soluțiile proaste pe care realitatea ne obligă să le luăm”, dar și faptul că modificarea Legii Educației de către social-democrați a adus sistemul într-un colaps al digitalizării. Un alt fost ministru al Educației, Liviu Pop a declarat, marți, că învățământul hibrid este unul costisitor.

„Sunt soluţii raţionale pentru a înfrunta o criză pentru care nimeni nu a fost pregătit. Nici în România, nici în alte ţări. Marea problemă nu e a măsurilor, care sunt ok pe hârtie, ci a modului în care ele vor fi respectate în sala de clasă, pe coridoare şi în pauze. Vor trece cu bine peste această situaţie cei care vor fi mai disciplinaţi. Sunt de acord cu afirmaţia preşedintelui că în faţa bolii fie te fereşti, fie eşti prost. Chiar dacă preşedintele şi-a cerut scuze eu, care nu mai am vreo funcţie publică, pot să o spun. Mai e aspectul legat de descentralizare şi vedem acum un paradox: cei care urlau că vor descentralizare când era de decis cum să folosească banii veniţi de la Guvern acum urlă de nemulţumire că trebuie să îşi asume decizii.

Apare clar acum politicianismul ieftin, pe care sper să îl văd sancţionat la vot”, a declarat pentru Agerpres Daniel Funeriu, citat de Știri pe surse.

„Biblioteca virtuală” anulată de PSD

„Totul ar fi fost ok dacă PSD nu ar fi modificat Legea 1. Am fi avut şi o bibliotecă şcolară virtuală, am fi avut şi profesori pregătiţi pentru a preda online, am fi avut multe alte lucruri bune pentru copii.

Aşadar, dacă în loc să se ocupe să ascundă plagiatele lui Ponta şi să modifice Legea 1 în favoarea clientelei PSD ar fi aplicat-o, miniştrii PSD (care au condus fără întrerupere din 2012 încoace) ar fi trebuit să aplice legea. Dar ce să facem dacă aşa a votat poporul?”, a arătat Daniel Funeriu (ministru din partea PDL).

Profesorii trebuie să se reinventeze

Aflați în prima linie, profesorii trebuie să se reinventeze, pentru o adaptare cât mai bună la noile condiții în care vor avea loc cursurile, hibrid, online și offline.„În ceea ce priveşte profesorii, teoretic e destul de simplu: trebuie să îşi reinventeze propria meserie şi să o adapteze noilor condiţii. În practică e mai greu. Să ne gândim la profesori: şi ei sunt expuşi, poate mai expuşi decât copiii. De aceea e nevoie şi în viaţa lor de mai multă disciplină decât în viaţa altor categorii profesionale. Un profesor, prin atitudinea sa, poate să influenţeze mii de copii. Iar aici e nevoie de o incredibilă forţă de caracter din partea profesorilor. Ministerul are un rol extrem de important aici, pentru că prin modul în care comunică şi ia decizii poate să motiveze profesorii, care, să nu uităm, sunt şi ei oameni, nu roboţi.

Şi lor le e teamă, şi ei au probleme acasă, nu e întotdeauna uşor să lase la uşa clasei problemele personale şi să devină acel superman de la care elevii şi părinţii aşteaptă tot”, a spus Funeriu, potrivit sursei menționate.

Citește și: Liviu Pop: „Școala hibrid, prea costisitoare”

#News