sursă foto: specialolympics.ro

Detroit a găzduit timp de o săptămână (în perioada 31 iulie – 6 august 2022) peste 300 de sportivi cu și fără dizabilități intelectuale, din 21 de țări, la competiția Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics, eveniment desfășurat după standardele FIFA. Campioana turneului diviziei I la fotbal masculin a fost Special Olympics Jamaica și la fotbal feminin – echipa Special Olympics Guatemala.

Echipa de fotbal masculin a Special Olympics România (SOR) este formată din 15 jucători și a revenit acasă cu medalia de argint. Aceasta a concurat în grupa B, alături de Paraguay, Singapore, Arabia Saudită și Jamaica și a intrat, după cele patru meciuri disputate, în divizia a II-a, unde a jucat finala cu Arabia Saudită. Cei 15 jucători (9 cu dizabilități intelectuale și 6 fără dizabilități) au fost coordonați de antrenorii: Imilian Șerbănică, Gheorghe Constantin și Cornel Sava.

Mai mult decât o medalie la Cupa de Fotbal Unificat Special OLYMPICS, DETROIT 2022. S-au sudat prietenii

Competiția fotbalistică a arătat că prieteniile pot exista indiferent de cine încasează golurile.

La capătul unei foarte disputate competiții fotbalistice de anvergură mondială, echipa Special Olympics România a obținut medaliile de argint ocupând un merituos loc 2 în grupa a II-a a întrecerii desfășurate la Detroit, Michigan. Dincolo de medalii și locul ocupat contează și prietenia care s-a sudat între sportivi și parteneri, care au luptat meci de meci pentru victorie în spirit de fair play. Mulțumim gazdelor pentru ospitalitatea și organizarea desăvârșite, pentru experiențele culturale de neuitat și suporterilor din întreaga lume pentru susținere!”, a declarat Viorel Mocanu, Director Sportiv Special Olympics România și conducătorul delegației din România”, transmit organizatorii.

Principalul obiectiv pentru care se organizează Cupa de Fotbal Unificat Special Olympics- Detroit 2022 este sprijinirea persoanelor cu dizabilități intelectuale și dezvoltarea sportului unificat. La nivel global, peste 885.000 de sportivi Special Olympics și parteneri (sportivi fără dizabilități intelectuale) concurează la fotbal.

Prin programul Special Olympics Unified Sports (Sporturi Unificate) se stabilesc conexiuni între sportivi cu și fără dizabilități intelectuale care joacă în aceeași echipă, demonstrând că antrenându-se și concurând împreună se distrug barierele și în cele din urmă se creează comunități incluzive.

Citește și:Antrenorul Gheorghe Mulțescu, una din emblemele echipei Dinamo, elogiat de presa străină: ” Smurdul ” fotbalului românesc