Apador-CH

APADOR – Comitetul Helsinki, una dintre cele mai vechi organizații pentru drepturile omului din România, acuză Guvernul de opacitate și heirupism în elaborarea inițiativelor legislative, cu țintă directă proiectul noii legi privind carantina și izolarea, adoptată, luni, despre care spun că este o privare de libertate. În plus, reprezentanții APADOR – CH spun că, în forma elaborată de Guvern, izolarea și carantina nu beneficiază de garanțiile prevăzute în mod normal de lege pentru o astfel de măsură.

„Carantina și izolarea, în caz de boli contagioase, au nevoie de un cadru legal bine fundamentat, ce se va aplica oricând, pe termen lung, afectează drepturile și libertățile cetățenilor și nu trebuie tratat doar ca o replica țâfnoasă dată de un executiv grăbit unei Curți Constituționale pe care o consideră ostilă.

E nevoie de un act clar emis pentru fiecare persoană vizată, în care să se prevadă: data (eventual și ora), emitentul actului, numele persoanei vizate, măsura luată, motivarea luării acestei măsuri, durata măsurii, căi de atac.

Pentru că este vorba de o privare de libertate, această decizie individuală trebuie reglementată prin lege, nu lăsată la latitudinea unui ordin de ministru. Apoi, nu este clar nici cine e partea care trebuie citată, din partea statului, în cazul în care persoana izolată decide să atace măsura la judecător”, explică reprezentanții ONG-ului.

Activiștii pentru apărarea drepturilor omului mai spun că bâlbele de legiferare din perioada pandemiei și regulile concepute pe repede înainte fără o gândire strategică, stau la baza situației în care se află România și consideră ar fi fost înțelept, ba chiar legal, ca proiectul adoptat să fi fost supus dezbaterii publice, astfel încât societatea civilă și specialiștii în legislație să vină cu idei de îmbunătățire a proiectului, în așa fel încât acesta să nu mai poată fi contestat ulterior.

Citește și: Guvernul poate decreta stare de alertă, dar carantina este neconstituțională

HashtagNews.ro