Trei tineri din Iași, obligați să plătească daune de 166.500 de lei pentru distrugerea a 39 de morminte evreiești

Tinerii s-au şi filmat cu telefoanele mobile când distrugeau monumentele.

Trei tineri de 15 ani din Iași, printre care şi un seminarist, au distrus pietrele de mormânt dintr-un cimitir, la finalul anului 2019. Seminaristul a distrus 16 monumente funerare. Tinerii au fost trimişi în judecată pentru profanare de morminte în formă agravată, dar noile reglementări privind prescripţia i-au scăpat de răspunderea penală, potrivit g4media.ro.

Tinerii s-au şi filmat cu telefoanele mobile când distrugeau monumentele. În total, băieţii au distrus 39 de monumente funerare.

Ei aveau să declare că le distruseseră doar pentru a se distra, în cadrul unei „competiţii”. Distrugerile au fost sesizate de preşedintele Comunităţii Evreilor Huşi, iar anchetatorii au identificat un număr de 73 de monumente funerare profanate. Autorii au fost identificaţi uşor, după mediatizarea cazului chiar unul dintre prietenii lor anunţând poliţia.

Cei trei au recunoscut distrugerea a doar 39 de morminte, restul neputând fi dovedite că au fost dărimate de ei.

Comunitatea Evreilor a cerut despăgubiri materiale de 166.500 lei şi daune morale de 200.000 lei. Profanarea de morminte este pedepsită de lege cu până la 3 ani de închisoare. Deoarece tinerii sunt minori, termenul de prescripţie de 5 ani a fost înjumătăţit. Ca urmare, răspunderea penală a celor trei s-a prescris la doar două luni de la începerea judecăţii. Curtea ieşeană de Apel, care a judecat cazul ca a doua instanţă, a aprobat doar acordarea de despăgubiri materiale către Comunitatea Evreilor, respingând solicitarea privind daunele morale, sentinţa fiind definitivă.

Gest de cruzime la Galați, față de o cățelușă și cei 7 pui ai ei