Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

În cursul zilei de azi, un asteroid de trei ori mai mare decât o balenă albastră va trece pe lângă Pământ, scrie Space.

Acesta va avea o viteză de peste 26.000 km/h, potrivit NASA.

Se preconizează că asteroidul, numit 2021 GT2, va rata planeta noastră cu mai mult de 3.5 milioane de kilometri – sau de aproximativ 10 ori distanța medie dintre Pământ și Lună.

Astronomii au detectat pentru prima dată roca spațială anul trecut și au estimat dimensiunea acesteia la o lățime cuprinsă între 37 și 83 de metri.

2021 GT2 este un asteroid din clasa Aten, ceea ce înseamnă că orbitează în jurul Soarelui mai îndeaproape decât o face Pământul (o dată la 342 de zile, în acest caz), iar traiectoria sa orbitală se intersectează cu orbita Pământului. Astronomii cunosc mai mult de 1.800 de astfel de asteroizi – mulți dintre ei fiind considerați potențial periculoși.

După 6 iunie, următoarea apropiere de Pământ va avea loc pe 26 ianuarie 2034

În 2034, asteroidul va trece la mai puțin de 14.5 milioane de km de planeta noastră – semnificativ mai departe decât viitoarea apropiere.

Asteroidul este considerat un obiect apropiat de Pământ – un termen dat asteroizilor și cometelor care orbitează la mai puțin de 1.3 unități astronomice de Soare. O unitate astronomică este distanța dintre Pământ și Soare, aproximativ 149.6 milioane de km.

NASA monitorizează zeci de mii de astfel de obiecte, prevăzând traiectoriile fiecăruia dintre ele din prezent și până la sute de ani în viitor. Pentru moment, astronomii nu cred că vreun obiect din apropierea Pământului reprezintă o amenințare pentru Terra.

Oamenii de știință vor să fie pregătiți în cazul în care traiectoria unui asteroid din apropierea Pământului s-ar schimba brusc în urma unui incident neașteptat

În prezent, NASA testează dacă un asteroid de mari dimensiuni ar putea fi scos de pe traiectorie prin prăbușirea unei rachete în el.

În noiembrie 2021, NASA a lansat o navă spațială de deviere a asteroizilor, numită Double Asteroid Redirection Test (DART), care se va izbi frontal de asteroidul Dimorphos, cu o lățime de 160 m, în toamna anului 2022. Coliziunea nu va distruge asteroidul, dar ar putea schimba ușor traiectoria orbitală a rocii, mai scrie publicația Space.