Reglementări noi la vânzarea unei locuințe sau al unui teren

Codul Fiscal modificat nu mai prevede plafonul neimpozabil de 450.000 de lei ce se aplica înainte la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor. 

Persoanele care vând o locuință nu vor mai fi scutite de plata impozitului, după ce plafonul neimpozabil existent înainte a fost eliminat, potrivit romaniatv.net. Vânzătorii de locuințe și terenuri nu vor mai fi scutiți de plata impozitului, prevederea legală fiind valabilă din acest an și a intrat în vigoare după ce plafonul neimpozabil a fost eliminat. Venitul obținut din vânzarea unei locuințe va fi impozitat, indiferent de valoarea locuinței, iar valoarea impozitului se va stabili în funcție de perioada în care vânzătorul a deținut proprietățile.

Codul Fiscal modificat în 2022 nu mai prevede plafonul neimpozabil de 450.000 de lei ce se aplica înainte la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor. 

Astfel, prin eliminarea acestui amendament, acum vânzătorul nu mai este scutit de plata impozitului la vânzarea unei locuințe, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului trecut, dacă prețul de vânzare era sub 450.000 lei. Cu alte cuvinte, vânzătorul nu mai este scutit de plata impozitului la vânzarea unei locuințe, așa cum se întâmpla până la sfârșitul anului trecut, dacă prețul se încadra în limita amintită, acum impozitându-se venitul obținut din transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor și terenurilor, indiferent de prețul proprietății. Dreptul de proprietate poate fi atestat prin documente precum contractul de vânzare-cumpărare, cel de donație, certificatul de moștenitor. Campanie de ecologizare în județul Maramureş