Olimpiada de la Beijing
Olimpiada de la Beijing. Sursa foto: G4 media

Sportivii din Rusia și Belarus nu vor putea participa la Jocurile Paralimpice de iarnă 2022 de la Beijing. Anunțul a fost făcut de către Comitetul Paralimpic Internațional (IPC). Forul sportiv a primit critici dure după ce inițial le-a permis sportivilor ruși și belaruși să participe sub steag neutru.

Comitetul Internaţional Paralimpic a decis iniţial, miercuri, ca sportivii ruşi şi belaruși să participe la jocuri sub drapel neutru. Decizia a fost însă contestată de mai multe ţări.

IPC a transmis joi un comunicat în care şi-a justificat schimbarea de poziţie. Comitetul Paralimpic Internațional a anunțat că „echipele şi sportivii ameninţă acum că nu vor participa, compromiţând şansele de succes ale Jocurilor Paralimpice de iarnă de la la Beijing 2022”.

„La IPC suntem foarte convinși că sportul și politica nu trebuie să se amestece. Cu toate acestea, fără nicio vină, războiul afectează aceste Jocuri, în culise multe guverne au o influență asupra evenimentului nostru prețios”, a declarat președintele IPC, Andrew Parsons.

„Situaţia din satul sportivilor se deteriorează şi garantarea siguranţei acestora a devenit imposibilă”, a adăugat Comitetul, cu o zi înainte de ceremonia de deschidere a Jocurilor. Manifestările sportive se vor desfășura în capitala chineză până pe data de 13 martie.

După invadarea Ucrainei, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a acuzat Rusia că a încălcat Armistiţiul Olimpic. Comitetul a solicitat federaţiilor internaţionale să interzică sportivii ruşi şi belaruși din toate competiţiile. Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a exclus Rusia de la Cupa Mondială din Qatar. De asemenea, mai multe federaţii din atletism, patinaj, rugby, box, au anunţat măsuri de excludere care vizează sportivii ruşi.

FIFA și UEFA au suspendat din toate competițiile reprezentativa Rusiei și toate echipele de club din această țară, au anunțat luni conducerile celor două foruri, într-o declarație comună. Federaţia Internaţională de Judo (FIJ) a anunţat duminică „suspendarea” preşedintelui rus Vladimir Putin din calităţile de preşedinte de onoare şi ambasador al Federaţiei.

Campionul mondial de box, ucraineanul Oleksandr Usyk vrea să lupte împotriva Rusiei