Tăriceanu a fost trimis în judecată de DNA

Dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este direct vizat a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție „cu propunerea de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpatului”

DNA l-a trimis, în mod oficial, în judecată pe fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, pentru acuzația de luare de mită. Mai exact, acesta este suspectat că ar fi cerut și primit suma de 800.000 de dolari.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 46/VIII/3 din 25 ianuarie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului POPESCU-TĂRICEANU CĂLIN CONSTANTIN ANTON, la data faptei prim ministru al Guvernului României, pentru săvârșirea unei infracțiuni de luare de mită.”, se menționează în comunicatul DNA.

Rechizitoriul DNA, cu privire la trimiterea în judecată a lui Călin Popescu Tăriceanu

Popotrivit rechizitoriului, Tăriceanu ar fi pretins, cândva prin 2007, ca mai apoi să și primească în 2008, în mod indirect, de la reprezentanții unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 de dolari, constând în plata unor servicii de consultanță, în schimbul exercitării atribuțiilor sale în așa fel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 și 1451/2008, au dezvăluit procurorii anticorupție.

„Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie – mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiționale/plăților la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei.”, se mai arată în documentul DNA.

Dosarul în care Călin Popescu Tăriceanu este direct vizat a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casație și Justiție „cu propunerea de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor inculpatului”.

„Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.”, mai arată DNA.

Citește și: Cutremur puternic, resimțit în Grecia