Astăzi, la Cotroceni se decide redeschiderea școlilor

Iohannis are ședință de lucru cu premierul și membri ai Guvernului

Președintele României, Klaus Iohannis se întâlnește cu premierul Cîțu, astăzi, de la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, iar la eveniment vor mai participa ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu , al Sănătății – Vlad Voiculescu, dar și secretatul de stat în MAI, Raed Arafat. Subiectul acestei ședințe de lucru este legat de decizia cu privire la redeschiderea școlilor de pe 8 februarie.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, va avea marți, 2 februarie a.c., ora 15:00, la Palatul Cotroceni, o ședință de lucru la care vor participa Prim-ministrul României, Florin Cîțu, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, și Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, dr. Adriana Pistol

Administrația Prezidențială

„Vom avea mâine (n.r. – marți)  toate informaţiile şi, pe baza acestor informaţii, vom lua decizia.  Dacă până mâine vor apărea şi alte informaţii, vom vedea ce decizie luăm împreună cu domnul preşedinte în ceea ce priveşte şcolile”, a declarat Cîţu, care a subliniat că prioritatea o reprezintă siguranţa în şcoli.

Tot luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că elevii care îşi vor relua fizic cursurile vor primi măşti de protecţie, existând un stoc de peste 37 de milioane de măşti doar în învăţământul preuniversitar. Cîmpeanu a explicat că învăţământul hibrid, atât online, cât și fizic, se va păstra acolo unde există profesori şi elevi care au indicaţie medicală pentru a continua cursurile de acasă.

Încă de la mijlocul lunii ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis anunţa că, din 8 februarie, urmează ca majoritatea şcolilor să se redeschidă, dar o decizie finală va fi luată pe 2 februarie.

Potrivit lui Iohannis, redeschiserea școlilor va fi una descentralizată, pe culori. „Se revine practic la sistemul descentralizat care ține cont de evoluția pandemiei din fiecare localitate. În semestrul al doilea, în localitățile din scenariul verde, toate școlile se redeschid fizic. În cele în scenariul galben, sunt ceva mai multe cazuri de infectare, lucrurile se schimbă – merg în continuare la grădiniță și școală, copiii din clasele I – IV și clasele terminale, a VIII-a și a XII-a. În cazul în care localitatea intră în scenariul roșu continuă să meargă la școală copiii de grădiniță și ciclu primar, dar ceilalți rămân în online. Atunci când se ajunge la rata de infectare peste 6, localitatea se carantinează și toată lumea stă acasă, școlile se închid și se merge în online”, a declarat Iohannis, în ianuarie.

Potrivit Grupului de Comunicare Stategică, la raportarea de luni, cu privire la incidența cumulată a cazurilor de infectare Covid în ultimele 14 zile, iar un singur județ avea acest coeficient peste 3 la mia de locuitori, județil Timiș, cu 3,18 la mie. 31 de județe se află pe „verde”, cu incidența sub 1,5 la mie.

Citește și: Iohannis: „Majoritatea școlilor se vor redeschide”